Estland pressar regeringen om Estonia: Gör nya dykningar snabbt

Estland pressar på om att nya dykningar måste göras på M/S Estonia.

I ett brev till regeringen skriver den estniska utrikesministern att de berörda länderna snabbt måste genomföra flera åtgärder som i praktiken innefattar en dykoperation.

Men ansvarig minister Mikael Damberg (S) är avvaktande och efterlyser en diskussion om ”alternativa åtgärder” där gravfriden respekteras.

Brevet från Estlands utrikesminister ställt till utrikesminister Ann Linde (S) registrerades hos den svenska regeringen i fredags och innehåller flera skarpa punkter.

Den estniska utrikesministern Urmas Reinsalu skriver att ett kabinettsmöte hölls i den estniska regeringen den 6 oktober där man beslutat om fyra punkter som är “av första prioritet att utreda”.

För att genomföra punkterna krävs i praktiken en undervattensoperation som innefattar åtminstone dykrobot.

Har lista på åtgärder

Det handlar om följande åtgärder enligt estniska UD:

Att identifiera hur vraket ligger på havsbotten och undersöka hur och om färjan vridit på sig under årens lopp.

Att undersöka havsbottens yta under och kring Estonia.

Att identifiera eventuella hål i vraket och i så fall noggrant dokumentera var på vraket hålet är beläget, hur stort det är och vad det kan handla om för slags skada.

Att ta reda på när i tid som skadan har uppkommit och hur skadan påverkat katastrofförloppet:

“Identifiera skadans natur, när den inträffat och dess möjliga roll när färjan sjönk”, uppmanar utrikesministern Urmas Reinsalu i brevet.

Hålet är enligt uppgifterna i dokumentärserien, producerad av Dplay, fyra meter högt och har tidigare delvis legat dolt mot sjöbottnen.
Hålet är enligt uppgifterna i dokumentärserien, producerad av Dplay, fyra meter högt och har tidigare delvis legat dolt mot sjöbottnen.
Skadan i Estonias skrov är fyra meter hög och 1,2 meter på bredaste punkten. Här åskådliggjord i en grafik.
Skadan i Estonias skrov är fyra meter hög och 1,2 meter på bredaste punkten. Här åskådliggjord i en grafik.

I brevet skriver utrikesministern vidare att man ber den svenska regeringen utnämna en kontaktperson på politisk nivå för att förbereda utredningen som man vill få till stånd, samt att man strävar efter att anhörigorganisationer ska vara delaktiga i processen.

I Sverige är det formellt inrikesminister Mikael Damberg (S) som är ansvarig för den uppkomna Estoniafrågan. Hans pressekreterare Per Strängberg uppger i en kommentar:

”Brevet emottogs i slutet av förra veckan och har besvarats av regeringen idag. Samarbetet mellan expertmyndigheterna i Sverige, Finland och Estland har inletts och vi har en mycket god dialog med våra finska och estländska kollegor.”

Av svarsbrevet från inrikesminister Mikael Damberg till den estländska regeringen framgår dock en avvaktande hållning till den estniska regeringens fyrapunktslista och föreslår en diskussion om ”alternativa åtgärder” i sitt svar.

Han skriver att det ”finns ett behov av att gemensamt diskutera möjliga alternativa åtgärder och analysera förutsättningarna för dessa på ett sätt där man tar med i beräkningarna den den internationella överenskommelsen om gravfrid för att skydda Estonia från alla former av störande aktiviteter”.

Urmas Reinsalu, Estlands utrikesminister.
Urmas Reinsalu, Estlands utrikesminister.
Inrikesminister Mikael Dambergs svar.
Inrikesminister Mikael Dambergs svar.

PODD Allt om nya Estonia-uppgifterna

Aftonbladet Daily pratar med regissören bakom dokumentären.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE