Mattävling pudlar efter anklagelser om rasism: Blev jättedumt

Khadija Mohamud berättar att hon aldrig bett någon rösta på henne för att hon är muslim, svart eller från Somalia.
Khadija Mohamud berättar att hon aldrig bett någon rösta på henne för att hon är muslim, svart eller från Somalia.

Innan det populära Matbloggspriset skulle koras nollställdes alla röster som kommit in eftersom tävlingen inte kunde garantera att de skett ”av rätt skäl”.

Nu anklagas tävlingen för rasism eftersom bloggen som då ledde omröstningen med råge, Khadijas kök, drivs av en muslimsk kvinna från Somalia.

–Det var jättekorkat. Det blev fel, säger tävlingens projektledare.

För att rösta i tävlingen krävs det bara att man gillar en bild på Matbloggsprisets Facebooksida. Tidigare har omröstningen skett på tävlingens hemsida, vilket fick ändras eftersom röstande botar upptäcktes. Men inte ens då startade omröstningen om på noll.

I årets tävling låg Khadijas kök före de andra deltagarna med tusentals röster. En jordskredsseger väntade bloggen, som fokuserar på mat dels från Östafrika, men också hela världen. Recept på injera och soor, en rätt som beskrivs som ”Somalias svar på italiensk polenta” delar plats med recept på blomkålsstroganoff och koreansk bibimbap.

På Khadija Mohamuds blogg ”Khadijas kök” lägger hon ut recept på mat från hela världen.
På Khadija Mohamuds blogg ”Khadijas kök” lägger hon ut recept på mat från hela världen.

Men mitt i tävlingen kom ett meddelande från tävlingsarrangörerna. Omröstningen skulle nollställas och allt skulle börja om från början eftersom ”några av deltagarna har fått röster på grund av fel orsaker”.

”Vi framstår som rasister”

Ylva Vitorovic är projektledare för Matbloggspriset.

– Det har uppstått kontroverser nästan varje år där vi har känt att oj, nu handlar det inte riktigt om priset längre. Då har vi tagit kontakt med finalisterna som vi märkt skriver i vissa grupper på ett sätt som kanske inte är helt okej.

Kan du ge exempel på såna problem, där någon fått röster av ”fel orsaker”?

– Alla vill ju vinna och använder sina nätverk. Det kan vara att man är vegan, eller skriver LCHF-recept. Då har vi sagt att de ska fokusera på bloggandet. Men i år blev det mer än vanligt som flera finalister tog hjälp av olika nätverk. Någon kommenterade då att de röstade bara för att personen var från ett visst land, utan att ens veta vem personen var. Då kände vi att det började spåra ur och vi tog det här dumma, olyckliga beslutet att göra en omstart.

Så ni ångrar beslutet?

– Det var jättekorkat. Det blev fel. Med tanke på att vi inte startat om andra år när samma problematik funnits förstår vi att det ser jättedumt ut och att vi framstår som rasister. Vi hade en intention att få priset handla mer om maten i bloggen, men nu verkar det som om vi gjort det för att Khadija som är muslimsk kvinna från Somalia var i ledning. Det var absolut inte vad vi ville, säger Ylva Vitorovic.

Recept på ”Gröna linser biffar med morötter och mycket örter”, på bloggen.
Recept på ”Gröna linser biffar med morötter och mycket örter”, på bloggen.

Grät hela dagen

Nu har Khadija Mohamud har hoppat av tävlingen. Att arrangörerna pudlar och ber om ursäkt är bra, men spelar ingen roll. Skadan är skedd för Khadija.

– De tog glädjen ifrån mig genom att göra så här. Jag grät hela dagen i går, det kändes helt ofattbart att det här skulle hända, säger hon.

Khadija själv berättar att hon aldrig bett någon rösta på henne för att hon är muslim, svart eller från Somalia. När hon bett Matbloggspriset om belägg för deras påståenden kunde de inte visa något.

Kan det inte vara så att någon annan sagt åt folk att rösta på dig av de anledningarna?

– Men snälla nån, hur kan jag vara ansvarig för vad någon annan gör? Om någon skriver att den röstar på mig bara för att jag är somalier, vad har det med mig att göra? Jag har inte gjort något.

Trots att gårdagen, när beskedet om omstarten kom, präglades av tårar för Khadija Mohamud är hon glad i dag.

– Jag har fått så otroligt mycket kärlek och stöd från alla möjliga håll, så nu känns det bättre ändå, säger hon.

Publisert: