Trump skyller läckorna – på Obama

avGustaf Tronarp

Det är ex-presidenten Barack Obama som ligger bakom protesterna och läckorna som plågat Vita huset på sistone.

Det hävdar Donald Trump i en intervju med Fox News.

– Det handlar om politik. Det är bara så det är, säger presidenten.

1 av 2 | Foto: AFP
Donald Trump skyller läckorna på Barack Obama.

Donald Trumps första tid i Vita huset har kännetecknats av kraftiga protester och en lång rad explosiva nyheter, som inte sällan har varit baserade på information från anonyma uppgiftslämnare.

I en intervju i morgonprogrammet ”Fox and Friends”, som bland annat CNN rapporterar om, ger Trump den förre presidenten Barack Obama skulden för båda företeelserna.

– Jag tror att han ligger bakom det. Jag tror också att det handlar om politik, och det är så det är, säger den amerikanska överbefälhavaren.

Organiseras av demokratiska grupper

Frågan som Donald Trump svarar på handlar specifikt om kritiken som flera republikanska kongressledamöter har fått när de träffat väljare i stadshus runtom i landet de senaste veckorna.

Flera organisationer har koordinerat protesterna mot de republikanska samlingarna. En av dem är Organizing for Action, som tidigare var Obamas kampanjrörelse.

”Negativt för säkerheten”

Men Trump går alltså en bra bit längre än att bara konstatera att Obama-vänliga organisationer är inblandade i protesterna.

Till Fox News säger Trump att han tror att ex-presidenten personligen är engagerad i kritikstormen – och i läckorna som förföljt hans debutveckor i Vita huset.

– Du vet aldrig vad som händer bakom kulisserna. Du vet, du har förmodligen rätt eller möjligtvis rätt, men du vet aldrig.

– Jag tror att president Obama ligger bakom det eftersom hans folk helt uppenbart är bakom det. Och en del av läckorna kommer möjligtvis från den gruppen, och det är väldigt allvarligt eftersom de är väldigt negativa för den nationella säkerheten.

ARTIKELN HANDLAR OM