Slutna paragrafryttare kensligare för stavfel

Foto: TT
De som är mindre benägna att kompromissa stör sig mer på stavfel, visar det sig.
NYHETER

Är du en av dem som bara måste rätta alla fel – med det ädla syftet att vara en fyrbåk mot den ständigt hotande kulturskymningen?

En ny studie ger världens alla språkpoliser en tankeställare om motivet till sitt självpåtagna kall.

Alla har någon gång fallit offer för en vän eller främling som inte kan hålla sig borta från att påpeka felstavade ord eller grammatiska fel trots att det är uppenbart att personen inte alls har svårt att förstå textens innebörd. Men nu ifrågasätter forskare vid University of Michigan i USA om språkets tappra riddare verkligen har goda intentioner. Studien som publicerats i vetenskapstidskriften Plos One Online tyder på att utåtriktade människor är mer benägna att ha överseende med stavfel och grammatiska fel än de inåtriktade, som i större utsträckning får en negativ bild av den som stavar fel.

Studien genomfördes med hjälp av 83 försökspersoner som fick läsa ett mejl med flera stavfel och grammatiska fel. Läsarna fick därefter svara på hur de upplevde den fiktive mejlskrivarens intelligens, vänlighet och andra personlighetsdrag, och fick slutligen berätta om sig själva, skriver University of Michigan i ett pressmeddelande som uppmärksammats av Illustrerad Vetenskap.

Svaren från försökspersonerna visar också att de som är mindre benägna att kompromissa stör sig mer på just grammatiska fel, samtidigt som paragrafryttare och mindre öppna människor är känsligare för stavfel, enligt forskarna.

”Det här är den första studie som visar att personlighetsdrag hos lyssnare/läsare påverkar tolkningen av språk”, säger Julie Boland, docent i lingvistik och psykologi vid University of Michigan, som är ansvarig för studien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Språk

USA