Larmet från förskolorna: ”Barn far illa”

Tårar, blåmärken, sönderstressad personal och barn med blöjor fyllda av kiss.

Nu slår förskoleanställda i Umeå kommun larm – arbetssituationen har blivit ohållbar.

– Personalen är jätteduktig men de hinner inte, de stressar ihjäl sig, säger Umeåbon Christine Kleiner vars son går i en kommunal förskola.

Nu har ett föräldranätverk bildats för att försöka bryta krisen i förskolorna.

Christine Kleiner.
Christine Kleiner.

Situationen i Umeås kommunala förskolor är, enligt anställda och föräldrar, ohållbar.

Tio förskoleanställda i kommunen skrev nyligen i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren att gränsen är nådd och att ”barn far illa”.

”Vid flera tillfällen har barn ramlat och slagit sig eller hamnat i slagsmål med varandra utan att en vuxen varit närvarande. Med mindre barngrupper och bättre personaltäthet hade flera av dessa skador kunnat förhindras”, skriver pedagogerna i artikeln.

Barngrupperna på förskolorna har successivt ökat men inga ytterligare resurser har skjutits till av kommunen.

– Vi får fler barn, men inga mer pengar för att anställa personal. Utöver det så är lokalerna utformade efter betydligt mindre grupper. Kommunen har också dragit in på utbildning, säger förskolläraren Maja Stolt som är en av de tio pedagogerna bakom debattartikeln.

”Fått bägaren att rinna över”

Hon berättar att botten nu är nådd med sjukskrivningar och ett ökat missnöje.

– Den senaste tidens neddragningar har fått bägaren att rinna över för många.

På Umeå kommuns hemsida kan man läsa: ”Regionens höga utbildningsnivå grundas redan i bra förskolor” och ”Att Umeå dessutom har bra skolor, bra barnomsorg (...) gör allt mycket lättare, och roligare, för dig som flyttar hit”.

– Det är lögn, säger Maja Stolt.

Bilden bekräftas av föräldern Christine Kleiner vars son går i en av kommunens förskolor.

– De senaste två åren har det blivit en klar försämring. Personalen är fantastisk, men de hinner inte, de stressar ihjäl sig, säger hon och fortsätter:

– Det är tydligt att de anställda älskar sina jobb, men man ser hur de kämpar och håller på att bli utbrända.

Försämringen märks också på Christines son, berättar hon.

Drygt 1400 föräldrar och stödmedlemmar har nu gått samman i ett nätverk för att försöka få till en förändring, berättar Josefin Eman, vars dotter går i förskola i Umeå.

– Vi är vanliga, trötta föräldrar som fått nog av kommunens felprioriteringar, säger hon.

”Falsk marknadsföring”

Nätverket skickade en förfrågan om ett möte till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

– Vi kontaktade honom för nästan 3 veckor sedan, men fick aldrig något svar trots att vi påmint honom vid Kommunfullmäktige. Svaret kom först i en tidningsartikel där han sa sig vara för upptagen för att träffa oss, säger Josefin Eman.

Josefin Eman är, liksom Maja Stolt, kritisk till hur kommunen vill framställa sig själva, med ”bra förskolor” och ”bra barnomsorg”.

– Det är falsk marknadsföring. Det finns en förskolekris i Umeå sedan åtminstone 2 år tillbaka, som politikerna inte vill erkänna. Hur ska man kunna ändra på något om man inte har kännedom om hur verkligheten ser ut, frågar hon sig.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN