Här är polisens bilder på terroristernas fejkade bombbälten

NYHETER

Männen som dödade åtta personer i terrorattacken i centrala London använde en ny metod för att skapa maximal panik: Alla tre bar fejkade bombbälten.

Nu släpper polisen bilder på de hemmagjorda bluffanordningarna.

– Jag har inte sett den här taktiken förut, säger polischefen Dean Haydon.

1 av 21 | Foto: Metropolitan Police
Terroristerna hade lindat silvertejp runt plastflaskor för att de skulle se ut som sprängmedel.

23.08, svensk tid, på lördagen den 3 juni mejade Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane och Youssef Zaghba ner människor på London Bridge, mitt i den brittiska huvudstaden. Därefter körde de till det nattklubbstäta området Bourogh Market. Där hoppade de ut ur fordonet och knivhögg människor innan de sköts till döds av polis.

På bilder från platsen syns hur de tre männen bar vad som såg ut som bombbälten under dådet. Det stod snabbt klart att bältena var fejk. Nu har Londonpolisen släppt bilder på anordningarna. De består av plastflaskor med silvertejp runt, som fästs vid läderbälten.

”Anmärkningsvärt mod”

I ett uttalande säger Dean Haydon, chef för Londonpolisens antiterror-enhet, att han inte sett något liknande tidigare.

– Jag har inte sett den här taktiken förut i Storbritannien att terrorister försöker skapa maximal rädsla genom att bära fejkade sprängmedel.

Några närmare detaljer om varför männen använde bluffbälten är inte kända.

– Det kan ha varit så att de planerade att skapa en belägringssituation eller att de såg det som ett skydd mot att själva bli skjutna, säger Dean Haydon.

Han fortsätter:

– Det gör modet som poliserna och andra som försökte övermanna terroristerna ännu mer anmärkningsvärt. De såg bältena och om du slår tillbaka eller siktar mot en person som bär en sådan anordning måste du utgå ifrån att du kan hamna i en explosion.

Efterlyser information om knivarna

Foto: Metropolitan Police

Under lördagen publicerade Londonpolisen bilder på en av de rosa knivarna som gärningsmännen högg ner människor med. De är av märket Ernesto och har keramiska blad som är 30 centimeter långa. Knivarna säljs bland annat på lågpriskedjan Lidl.

Polisen har gått ut till allmänheten med en vädjan om mer information om de ovanliga tillhyggena.
– Var kommer de ifrån? Var kan angriparna ha köpt dem? Om du vet något om dessa knivar, hör mycket gärna av dig. Det kan vara en viktig ledtråd i vår utredning, säger Dean Haydon.

Antiterror-poliser har hittills förhört 262 personer från 19 olika länder efter attackerna. Av dem bedöms 78 vara betydelsefulla vittnen. Utredarna tror dock att fler har sett händelserna. Alla som har information att lämna uppmanas att höra av sig till polisen.