Basketstjärnan Dennis Rodman åker till Nordkorea – igen

Enligt uppgifter till CNN väntas den före detta basketstjärnan Dennis Rodman anlända till Nordkorea på tisdagen.

Detta i ett läge när fyra amerikaner är frihetsberövade av den hårdföra diktaturen och FN:s säkerhetsråd nyligen enats om utvidgade sanktioner om landet inte överger sitt kärnvapenprogram.

Enligt uppgifter till CNN inifrån Nordkorea ska Dennis Rodman anlända på tisdagen. När CNN frågade Dennis Rodman om saken på Beijings Internationella flygplats valde han att inte svara på några frågor.

Den före detta basketstjärnan har besökt Nordkorea minst fyra gånger tidigare. Så sent som 2014 var han och flera före detta NBA-spelare där för att delta i en uppvisningsmatch. Det ska ha varit en födelsedagspresent till landets diktator Kim Jong Un som uppges vara ett stort basketfan.

Kallar resorna ”basketdiplomati”

Dennis Rodman har beskrivit sina resor till Nordkorea som ”basketdiplomati”. Men han blev starkt kritiserad i USA sedan han inte tog upp fallet med den fängslade amerikanen Kenneth Bae som släpptes först efter 735 dagar. Han har också kritiserats för att ignorera regimens övergrepp på den egna befolkningen – mer än 100 000 invånare uppges ha fängslats i arbetsläger och andra inrättningar.

I nuläget är fyra amerikanska medborgare frihetsberövade i Nordkorea. Landet har också trappat upp sina provskjutningar sedan Kim Jong Un tog över som ledare 2011. Förra veckan avfyrades fyra ballistiska robotar och FN:s säkerhetsråd enades nyligen om utvidgade sanktioner om landet inte överger sitt kärnvapenprogram.

Trump hyllade Nordkorea-resa

Detta är Dennis Rodmans första resa till Nordkorea sedan Donald Trump blev USA:s president. Innan Trump blev politiker hyllade han en av Rodmans resor till Nordkorea 2013 i en intervju. Dennis Rodman har varit med i Trumps dokusåpa "The apprentice" och basketstjärnan var en av Trumps supportrar under presidentkampanjen. Men det är inte ett officiellt besök, poängterar det amerikanska utrikesdepartementet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN