Polsk president stoppar kontroversiell lag

Foto: Seth Wenig / AP
Polens president Andrzej Duda.
NYHETER

Polens president Andrzej Duda lägger in veto mot de lagförslag som innebär att regeringen får större inflytande över det polska rättsystemet, skriver Reuters.

– Jag har bestämt mig för att skicka tillbaka lagförslagen till Sejm, säger Duda efter flera dagar av gatuprotester.

Andrzej Duda säger på måndagen att han kommer lägga in veto i två av tre lagförslag som skulle ge regeringen ett större inflytande över det polska rättsväsendet. Samtidigt som presidenten meddelade beslutet stärktes den polska zlotyn mot euron.

– Jag har bestämt mig för att skicka tillbaka lagförslagen till Sejm, vilket innebär att jag lägger veto angående lagförslaget om Högsta domstolen samt den som löser upp Nationella domstolsrådet, säger Duda efter flera dagar av gatuprotester, skriver Reuters.

De kontroversiella lagförslagen som presidenten nu stoppat gäller dels att domarna i Högsta domstolen skulle kunna tvingas i pension. Det andra lagförslaget skulle lösa upp Nationella domstolsrådet och ge parlamentet rätt att istället utse medlemmarna.

Kritik och protester mot lagförslag

Tiotusentals personer har protesterat mot förslagen som skulle förändra det polska rättsväsendet.

EU-kommissionen har varnat för att domstolarnas oberoende urholkas om lagförslagen skulle gå igenom. Kommissionen hotade även med att dra in Polens rösträtt i ministerrådet, skriver TT.

President Dudas parti PIS har tidigare kritiserats för att kringskurit landets public service-medier och genomfört förändringar av den polska författningsdomstolens processordning.

Ungerns premiärminister har stöttat den polska regeringen i konflikten med EU.

ARTIKELN HANDLAR OM

Polen