Han fick rekordabborre – på ett enda kast

avJonna Claesson

Emanuel Swärd, 19 år, från Bettna, var nära på att ge upp fisket för dagen när han när han plötsligt fick upp en rekordabborre, skriver NSD.

– Jag blev chockad själv faktiskt, säger han.

Foto: Privat
Emanuel fångade rekordabborre.

Emanuel Swärd som går sista året på Sportfiskegymnasiet i Värmland har haft fiske som sin stora passion så länge han kan minnas. Just nu gör han sin praktik på Sörbyn Lodge utanför Boden där han hjälper till med att guida laxfiskare. Häromdagen, när han fick lite tid över, bestämde han sig för att åka ut och fiska lite gädda på egen hand.

– Det gick trögt först, jag fick ingenting. Men jag hade med mig ett abborrspö i båten så jag testade det och lyckades trolla in på grunt vatten till en grundtopp. Jag hade hört att det kan vara riktigt bra fiske där så jag tänkte att det var värt ett kast.

Emanuel gjorde ett kast, och det räckte mer än väl. För det var nämligen på det han drog upp mega-abborren.

– Jag förstod inte själv hur stor den var när jag fajtades med den, inte när jag såg den vid båten heller. Det var först när jag lyfte upp den och skulle kroka av den, då hängde den ned längs mitt ben och jag såg att den var lika lång som smalbenet.

”Har fått stora fiskar förr”

Emanuel var i chock, han förstod att fisken var riktigt stor och att den behövde både mätas, vägas och fotograferas. Däremot fiskar han bara på ”catch and release”, vilket innebär att han släpper tillbaka all fisk han får på kroken i vattnet. På så vis var det också bråttom.

– Jag var ju helt ensam i båten så jag kunde inte väga eller mäta den, jag kunde heller inte fotografera. Så jag tog och fyllde en vattentät väska med vatten så att den fungerade som ett akvarium, sedan drog jag in till land.

Fisken vägde lite över 2 kilo och mätte 61,5 centimeter. Enligt Emanuel var den ungefär 5 centimeter längre än det tidigare svenska rekordet.

– Det är helt sjukt. Jag har fått stora fiskar förr, några gäddor på över tio kilo i alla fall. Jag har fått stora abborrar också, men jag trodde aldrig att jag skulle lyckas få en ännu större, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske

Båtar