Trumps tystnad efter terrordådet väcker kritik

1 av 2 | Foto: AFP

avMartin Schori

NYHETER

Donald Trump brukar vara snabb med att fördöma terrordåd på sitt Twitter-konto.

Men attacken mot muslimer i London har han ännu inte kommenterat, vilket väcker kritik i USA.

”Kommer Trump någonsin att vara intresserad av en muslims död?” frågar sig Daily Beats Dean Obeidallah.

När terrorister attackerade oskyldiga människor utanför Storbritanniens parlament och vid London Bridge tidigare i år var USA:s president snabbt ute och fördömde attackerna. Han kritiserade dessutom, flera gånger, Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan.

Efter det brutala bombdådet mot konsertarenan i Manchester fördömde han de ”onda förlorarna” som hade mördat ”unga, vackra, oskyldiga”.

Han twittrade om terrordådet i Paris 2015 efter tre timmar och när 14 människor mördades i San Bernadino i Kalifornien samma år dröjde det endast 1,5 timmar.

Men söndagens attack i Finsbury Park i London, när en 47-årig man körde in i en folkmassa utanför en moské, har mötts med tystnad från presidenten.

Och det är inte en tillfällighet, menar representanter för muslimska organisationer.

– Hans tystnad eller dröjsmål skickar ett negativt budskap till den amerikanska muslimska befolkningen, att deras liv eller säkerhet inte är lika viktig som som för andra invånare, säger Ibrahim Hooper från Council on American-Islamic Relations till nyhetsbyrån AP.

Kopplade till inreseförbudet

De pekar på två andra incidenter där det tog flera dagar för Trump att formulera en kommentar: när två människor dödades i Portland, Oregon, efter att ha försvarat en muslimsk kvinna, samt efter moskéattacken i Quebec i Kanada.

I det senare fallet, där en statsvetarstudent dödade sex muslimer, sa istället presstalesmannen Sean Spicer att attacken var ytterligare ett bevis på att USA behöver Donald Trumps inreseförbud. Ett förbud som både domstolar och kritiker anser i praktiken vara ett förbud mot muslimer.

Organisationernas oro kommer samtidigt som hatbrotten mot muslimer i USA ökade med 57 procent mellan 2015 och 2016. Något som vissa kopplar ihop med presidentens retorik.

Ivanka Trump fördömer

Kritiken mot tystnaden är inte ny, men har aldrig bemötts av Trump själv. Hans rådgivare Kellyanne Conway har dock sagt att presidenten ”inte twittrar om allt”.

– Jag vet att han har medkänsla för alla liv som går förlorade. Det är helt meningslöst och det måste upphöra, oavsett vem som utför attacker, sa hon till CNN.

Trumps dotter och rådgivare Ivanka Trump har kommenterat söndagens händelse i London:

”Skickar kärlek och böner till offren i #FinsburyPark London. Vi måste stå enade mot hat och extremism i alla dess fula former”.

ARTIKELN HANDLAR OM