Officer skadad i attack mot resort i Mali

NYHETER

Den svenske militären som tidigare anmälts saknad i Mali ådrog sig skador i samband med attentatet mot lyxresorten.

Mannen, en officer som utbildar maliska styrkor, vårdas på ett tyskt fältsjukhus.

– Han har lindriga skador, säger pressekreteraren Jesper Tengroth.

1 av 6 | Foto: Baba Ahmed / TT NYHETSBYRÅN

Det var i helgen som okända gärningsmän slog till mot lyxresorten Le Campement Kangaba, som ligger nära Malis huvudstad Bamako.

Den svenska Försvarsmakten genomförde en inventering av styrkorna efter angreppet. Då stod det klart att en anställd saknades. På måndagseftermiddagen meddelade försvaret att den saknade – en manlig officer – återfunnits.

Officer skadad

Nu meddelar försvaret att officeren skadats lindrigt i attacken.

– Han tjänstgör i EU:s träningsinsats som har i uppgift att utbilda den maliska armén, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, och fortsätter:

– Inom ramen för den verksamheten har man möjlighet att återhämta sig på den här resorten och det gjorde mannen olyckligtvis när attentatet inträffade.

Officeren har vårdats på ett tyskt fältsjukhus för vad som beskrivs som lindriga skador.

– Förhoppningen är att han kan skrivas ut under tisdagen, säger Jesper Tengroth.

Sex döda

Angriparna tog ett stort antal personer gisslan på resorten. Nästan 40 personer kunde senare befrias av säkerhetsstyrkor. Sex personer, varav fyra gärningsmän, dödades i samband med attacken.

Förutom de svenskar som medverkar i EU:s träningsverksamhet i Mali så medverkar Försvarsmakten även i FN-insatsen Minusma. Där ingår omkring 250 svenskar. Huvuddelen av dem är baserade på Camp Nobel nära Timbuktu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mali