Stockholm invaderas av råttor – under sopstrejken

avPetter J Larsson

NYHETER

Stockholms sopåkare är i vild strejk.

Då invaderas staden av råttor.

– Om soporna blir liggande så kommer råttorna som ett brev på posten, säger Sven Jeppsson på Anticimex till DN.

1 av 2 | Foto: Magnus Wennman / TT

I snart två veckor har Stockholms sopåkare varit i vild strejk. Över hela huvudstaden kommer rapporter om överfulla soptunnor. Då kommer råttorna – i mängder.

– Om soporna blir liggande så kommer råttorna som ett brev på posten. Då har de jättebra tillgång till mat, vilket gör att de blir fler i området och sedan kommer fler dit från andra håll. De dras till de här platserna, säger Sven Jeppsson på Anticimex till DN.

– När de har dåligt med mat brukar de äta upp varandra men det behöver de inte göra när det ligger sopor framme.

Förökar sig snabbare

Det är för tidigt att se hur omfattande sopstrejken påverkat råttmängden i Stockholm – men klart är att det nu görs fler Anticimexsaneringar än någonsin i huvudstaden. Enligt en kartläggning som DN gjort dubblerades antalet saneringar av råttor eller möss i Stockholms län mellan 2004 och 2014 – från drygt 4000 under 2004 till 8797 tio år senare. I fjol gjordes 11 060 råttsaneringar – och i år har Anticimex redan ryckt ut på råttlarm 6327 gånger. Flest anmälningar kommer från Södermalm och Östermalm, där levande eller döda råttor påträffats 87 respektive 77 gånger i år.

Råttorna mindre skygga

Enligt biologen Tanja Strand vid Uppsala universitet, som forskat på sjukdomar hos råttor i Sveriges tre största städer har det varmare klimatet ändrat råttornas beteende.

– Förr såg man råttor mer i skymningen och de var mer skygga. Nu syns de mer och då är det fler som anmäler, säger Tanja Strand till DN.

Hon nämner även att tunnelbyggen i Stockholm och Göteborg kan ha tvingat råttorna att lämna sina naturliga boplatser, och att djuren i dag blivit mer resistenta mot bekämpningsmedel.

Vild strejk – i snart två veckor

Det var den 5 juli som sopåkare i Stockholms ena hushållssophämtningsföretag Reno Norden gick i vild strejk. Anledningen var att arbetsgivaren velat sänka deras löner och kartlägga åkarnas kunskaper om vart alla nycklar leder – vilket arbetarna menade kunde göra dem lätta att ersätta. Reno Norden erbjöd då oförändrad lön mot ökat antal arbetstimmar, men strejken fortsatte.

Den 12 juli samlades ett 70-tal sopåkare från Reno Norden och sa upp sig. Samma dag gick arbetare på Stockholms andra stora sophämtningsföretag, Liselotte Lööf, i strejk. Under fredagen beslutade arbetsdomstolen att Reno Norden-arbetarna, som fortfarande måste jobba kvar under uppsägninstiden, bedriver olovlig stridsföring och måste återgå till jobbet om de inte sjukskrivit sig – vilket de flesta av sopåkarna gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM