Dubbla vädervarningar från SMHI: Klass 1 i Gävleborg och Dalarna

Kommun upprättar skyddsvallar

Under natten har regn och åska drabbat landets södra och mellersta delar.

Flera tusentals hushåll blev strömlösa i samband med ovädret.

Under torsdagen har SMHI gått ut med klass 1-varningar för Gävleborg och Dalarna.

Regn och åska har drabbat de södra delarna i veckan. Under natten mot torsdag började ovädret röra sig norrut över landet.

Nu har SMHI utfärdat klass 1-varningar för både Dalarnas och Gävleborgs län där stora mängder regn väntas komma under torsdag eftermiddag.

Enligt SMHI är det där risk för stora vattensamlingar, överfyllda dag­vatten­ledningar och översvämmade källare. Man uppskattar att det i Gävleborg kan komma 35 till 60 millimeter regn inom 12 timmar det kommande dygnet.

– Normalt i det här området är mellan 70 och 80 millimeter under juli månad. Så det här är en halv månads nederbörd på 12 timmar, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Om prognosen ändras till ett ännu kraftigare regn med 70 millimeter eller mer inom 24 timmar så kommer klass 1-varningen att uppdateras till en högre varningsklass.

Bygger skyddsbarriärer

I Hudiksvall förbereder man sig på kraftiga skyfall. Räddningstjänsten har tagit fram extra pumpar och kommunen har satt upp flera skyddsvallar. Dessa består av små klossar som man sätter ihop, rapporterar DN. Skyddsvallen är cirka hundra meter lång och går genom stadens centrala delar.

– Det är flyttbara barriärer som går att använda skarpt men också i förebyggande syfte. De används för att styra om vatten­flödet, ifall att det skulle komma kraftiga regn, säger Lars Holmberg tf VA-chef i Hudiksvalls kommun till tidningen.

Strax före klockan 11 under torsdagen har SMHI gått ut med ytterligare klass 1-varningar för Jämtlands och Västernorrlands län.

”Regn kan vara ihållande och kraftigt och ge 35 till lokalt 60 mm regn”, skriver man i varningarna men varnar för att prognoserna är svårbedömda.

Det finns också risk för regn och åska i söder under torsdagen, med regnområden över Skåne, Halland, nordvästra Götaland och Värmland.

– Man får räkna med att det kan vara en del kraftiga regn- och åskskurar i de här områdena under dagen. Lokalt kan det bli större mängder även här, säger Emelie Karlsson. meteorolog på SMHI till TT.

Åska och strömavbrott under natten

Regnovädret som skapade problem för södra Sverige tidigare i veckan fortsatte med det under onsdagen. I Kristianstad öppnade sig himlen och regnet orsakade översvämmade gator och en vattenskada på sjukhuset.

– Jag möttes av en vägg av regn, berättade reservdelsteknikern Henrik Nilsson som hamnade mitt i regnkaoset för Aftonbladet.

Tusentals elkunder har under natten mot torsdag drabbats av strömavbrott till följd av nattens åska.

Enligt elleverantören Ellevio har drygt 4 000 kunder drabbats av strömavbrott. I Ludvika, Dalarnas län, har 847 anläggningar drabbats. I Kungsbacka och Varberg har 2 103 drabbats och även i Orust, Västra Götalands län har många drabbats av strömavbrott. Vid 03.20 rapporterade Ellevio att 1 279 kunder i länet var berörda av avbrottet.

Översvämning i Kristianstad på onsdagen.
Översvämning i Kristianstad på onsdagen.
Stora regnmängder föll i Kristianstad på onsdagen.
Stora regnmängder föll i Kristianstad på onsdagen.

DAILY Om översvämningen kommer

Aftonbladet Daily med Lars Hedström, Försvarshögskolan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE