Anhöriga stämmer Umeå fallskärmsklubb

TT

Publicerad 2021-07-20

Den 14 juli var det två år sedan flygolyckan i Umeå. Arkivbild.

Anhöriga till fem av de nio personer som omkom i flygolyckan i Umeå 2019 har lämnat in en stämningsansökan till Umeå tingsrätt, skriver Västerbottens-Kuriren. Syftet är att förhindra fallet från att bli preskriberat.

Stämningsansökan lämnades in den 14 juli, vilket var på tvåårsdagen efter olyckan. Anledningen är att Umeå fallskärmsklubb inte medgivit en förlängning av preskriptionstiden och att de anhöriga därför inte ser någon annan utväg, enligt de anhörigas advokat Oscar Tiberg.

– Det finns lagstiftning i Sverige som säger att om det har gått över två år från en sådan här olycka så ska det preskriberas, säger han till Västerbottens-Kuriren.

De anhöriga anser att Umeå fallskärmsklubb bär ett ansvar till olyckan och vill utreda om klubben kan vara skadeståndsskyldig.

– Vi vill föra den dialogen med dem, och skulle det inte gå att lösa kan det gå till domstol, säger Tiberg till tidningen.

”Vi förstår att det är jobbigt för de anhöriga och vi är så klart ledsna över att delar av dem valt att stämma fallskärmsklubben. Om och när det kommer en stämning ska vi först gå igenom med våra advokater innan vi kan säga något mer”, skriver Umeå fallskärmsklubb i ett uttalande till tidningen.

Nio personer omkom i flygolyckan på ön Storsandskär utanför Umeå.

ANNONS