Rymde från häktet – genom fönstret

NYHETER

En man i 20-årsåldern har rymt från häktet i Halmstad tidigt under tisdagsmorgonen.

Polis bistår Kriminalvården att söka efter rymlingen.

– Exakt hur han har lyckats bryta upp fönstret vet vi inte i nuläget, det behöver vi utreda, säger Camilla Aamoth, tillförordnad kriminalvårdschef.

Foto: LÄSARBILD
Genom det här fönstret rymde mannen från häktet i Halmstad.

– Vi fick in larm 04.35 om att någon avvikit från häktet. Vi bistår Kriminalvården i eftersöket efter mannen, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen region Väst.

Rymningen har skett genom ett fönster på häktet och på en läsarbild syns hur jalusierna som täcker fönstret ligger på marken nedanför.

– Det är en man i 20-årsåldern som avvikit, exakt hur det har gått till vet jag inte, säger Peter Adlersson.

Efterlyst av polis

Camilla Aamoth, tillförordnad kriminalvårdschef för häktet i Halmstad bekräftar att mannen rymt genom ett uppbrutet fönster.

– Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade och kommer att utreda detta skyndsamt. Exakt hur han har lyckats bryta upp fönstret vet vi inte i nuläget, det behöver vi utreda, säger hon.

Polis och kriminalvård letar nu efter mannen. Camilla Aamoth vill inte kommentera hur länge mannen suttit häktad eller exakt varför han var häktad.

– Han är efterlyst av polisen nu men han är inte misstänkt för några våldsbrott, säger hon.

Misstänkt för grovt häleri

Enligt Hallandsposten har mannen suttit häktad i ungefär en och en halv vecka för grovt häleri alternativt grov stöld.

– Vi är väldigt förvånade. Det är ingen kille som är våldsbenägen eller som är kopplad till missbruk så vi är faktiskt väldigt förvånade över att det är han som har rymt, säger Jenny Jerrhage Lundquist, förundersökningsledare på polisen i Halland till Hallandsposten.

Senast en så kallad direktrymning inträffade i Sverige var 2013 uppger Kriminalvården för Aftonbladet. Direktrymning innebär att en person avviker direkt från kriminalvårdens lokaler till skillnad från om en person avviker i samband med transport eller utevistelse.

Klockan 11 var mannen fortfarande på fri fot.

Texten uppdateras

Så rymde Tony Olsson från fängelset 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM