Tyskland: Inga bevis för att Ryssland sprängde Nord Stream

Ingenting tyder på att Ryssland ligger bakom sprängningarna vid Nord Stream 1 och 2.

Det visar den tyska utredningen.

– Det kan inte bevisas i nuläget, säger justitiekanslern Peter Frank, till Welt.

Sedan i höstas har flera utredningar pågått för att ta reda på vem som ligger bakom sabotagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Utredningarna drivs av bland annat myndigheter i Sverige och i Tyskland, och misstankarna riktades snabbt mot ryskt håll.

Försvarsmakten spekulerade i ett tidigt skede kring att det kunde finnas en möjlig koppling till Ryssland. Även befattningshavare från USA och Europa har riktat misstankar mot Kreml.

PLUS: ”Finns inga bevis på att Ryssland ligger bakom”

Men de tyska utredarna har inte hittat något som talar för att det är Ryssland ligger bakom explosionerna, rapporterar den tyska tidningen Welt.

– Det kan inte bevisas i nuläget, utredningen pågår, säger justitiekanslern Peter Frank, enligt tidningen.

Med hjälp av två forskningsfartyg utredarna tagit prover vid de förstörda ledningarna.

Gasen bubblar upp efter sprängningen i september.
Gasen bubblar upp efter sprängningen i september.

Sverige: Var sabotage

I november bekräftade kammaråklagare Mats Ljungqvist – som leder den svenska utredningen – att det rör sig som ett grovt sabotage.

– Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen, har han tidigare sagt om utredningen.

Han har också sagt att samarbetet mellan myndigheter i Sverige och i andra länder fungerar utmärkt. Undersökningarna har tidigare slagit fast att sprängladdningarna har placerats utanpå ledningarna.

Mats Ljungqvist har tidigare sagt sig ha en god uppfattning om vad som har hänt. Hur aktionen gått till – om det är det är fartyg eller undervattensfarkoster med dykare som placerat ut sprängladdningarna – har han inte velat kommentera.

Rysslands president Putin. Inget tyder enligt utredaren på att Ryssland låg bakom sprängningen.
Rysslands president Putin. Inget tyder enligt utredaren på att Ryssland låg bakom sprängningen.
Publisert:

LÄS VIDARE