Mitt i våldsvågen – nyrekryteringen av barnsoldater fortsätter

Runt 30 våldsdåd sedan juldagen, bara i Stockholm, har orsakat en våldsvåg av historiska mått.

Men trots att polisen fått förstärkning ser man hur nyrekryteringen till de kriminella nätverken fortsätter.

– Det kommer larm från skolor om att 14–15 åringar står under direkt påverkan av kriminella, säger en källa.

Senast under natten mellan torsdag och fredag detonerade en sprängladdning i Akalla i nordvästra Stockholm – en sprängning som tros ha samband med flera av de andra sprängningar och skjutningar som drabbat huvudstaden de senaste veckorna.

Under gårdagen genomfördes även olika polisräder i norra Stockholm och i Sundsvall där flera vapen och narkotika beslagtogs.

Men trots den hårda pressen mot nätverkskriminella fortsätter nyrekryteringen av nya barnsoldater till gängen enligt Aftonbladets källor.

En sprängladdning detonerade i Akalla natten mot fredagen.
En sprängladdning detonerade i Akalla natten mot fredagen.

Särskilt i förorter i södra Stockholm och i Södertälje har polisen sett flera nya ansikten bland de kriminella.

– Främst används de för att hantera och förvara narkotika och vapen, säger en uppgiftslämnare.

Larm från skolor

Men enligt källor fruktar man att de även kommer att användas till än tyngre brottslighet, något som det finns flera exempel på under den senaste tidens våldsvåg.

Skolor i Stockholm ska även ha larmat polis om att man ser flera elever, så unga att de fortfarande går i högstadiet, som de bedömer står under direkt påverkan av kriminella nätverk.

– Men skolorna känner att de inte kan göra fler orosanmälningar på individnivå då det redan finns så många anmälningar på varje individ och där det hela bör ses i en större kontext, säger en källa.

Att stoppa just nyrekryteringen har av polisen pekats ut som en av de viktigaste faktorerna för att få bukt med gängkriminaliteten.

Hittills har strömmen av unga som frivilligt, eller under tvång, står redo att ansluta till nätverken varit i det närmaste outsinlig.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en av de gripna vid en biljakt med vapen inblandat i januari vara en 14-åring pojke. 
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en av de gripna vid en biljakt med vapen inblandat i januari vara en 14-åring pojke.

Hotar de ungas familjer

Mer än hälften av de som misstänks efter den senaste veckans dåd är under 18 år. Enligt Aftonbladets uppgifter har barn på 13, 14 och 15 år gripits med automatvapen.

Och trots flera insatser de senaste åren ser polisen hur de unga i gängen bara ökar.

Torsten Alm, utredare av grov brottslighet i södra Stockholm, säger hur man ser barn så unga som 12 år som befinner sig i eller kring nätverken, mer eller mindre frivilligt.

– Barnen lockas med pengar, men det finns även uppgifter om att äldre kriminella hotar att skada deras familjer om de inte utför uppdrag åt gängen, säger han till Sveriges Radio.

”Ökar risken att tredje part träffas”

Samtidigt beslagtar polisen, som fått förstärkning från flera polisregioner och som just nu går hårt åt gängen, ett stort antal vapen. Det handlar framförallt om pistoler.

Enligt Aftonbladets källor kommer många av vapnen som de kriminella använder från tidigare krigszoner i Europa. Andra är ombyggda start- och tårgaspistoler.

Ofta återanvänds samma vapen vid flera brott och lånas ibland ut mellan nätverken.

Att de vapnen sätts i händerna på barn och unga som kanske aldrig skjutit förut, särskilt de vapen som är ombyggda och redan har dålig träffsäkerhet, är något som polisen fruktar.

– Det ökar risken för att tredje part träffas. Det ger oss också flera barn och unga som redan klivit över en enorm gräns som så unga inte ska kliva över. Och det i sin tur gör dem svårare att omvända, säger en uppgiftslämnare.

Polis letar efter bevis på platsen i Solna.
Polis letar efter bevis på platsen i Solna.
Publisert:

LÄS VIDARE