Pensionerade poliser portades på polishuset: ”Chockbesked”

Publicerad 2024-03-12

Karin Fagerlund, tidigare polisinspektör i Gävle.

Pensionerade poliser är en säkerhetsrisk, enligt polisledningen.

Det chockbeskedet fick Karin Fagerlund, tidigare kriminalinspektör.

– Vi stoppades av en civilanställd och fick inte komma in, säger hon.

I 17 år har pensionerade poliser hållit träffar i Gävle polishus samlingslokal och cafeteria.

Men nu stoppas de vid dörren, säger Karin Fagerlund, tidigare kriminalinspektör, som ansvarat för polispensionärerna i Gävle under flera år.

– Vi var 21 tidigare poliser som kom till polishuset i Gävle i torsdags för att träffas igen. En trevlig tradition, när vi stoppades av en civilanställd och inte fick komma in. Utan svar på våra frågor eskorterades vi till länsmuseet i närheten där en polischef i uniform väntade och gav oss chockbeskedet:

– Från och med i dag kl 13 får ni inte längre komma in i polishuset i Gävle på grund av säkerhetsläget i Sverige, sa hon.

Beskedet har chockat flera före detta poliser.

– Jag trodde vi kunde utgöra en bra resurs för polisen i dag men klassas nu istället som en säkerhetsrisk. Det känns absurt och man blir riktigt ledsen. Flera av våra pensionerade poliser har ju återgått till jobbet på grund av personalbrist, säger Karin Fagerlund.

Sven-Olof Sandqvist, känd kriminaltekniker vid Gävleborgspolisen.

”Portas som en säkerhetsrisk”

Sven-Olof Sandqvist, känd kriminaltekniker vid Gävleborgspolisen som utrett många mordfall, är mycket brydd över beslutet att stänga ute de tidigare poliserna. Ett beslut som enligt vissa källor lär gälla i hela Sverige.

– Man får en konstig känsla över att inte få komma till polishuset och träffa sina gamla kollegor och kanske ge de yngre poliserna lite tips och råd. I mitt polisjobb under 30 år har man haft full behörighet med vapen och allt och nu portas man som en säkerhetsrisk, säger Sven-Olof Sandqvist som avslutade sin poliskarriär 2015.

Polishuset i Gävle.

Polischefen: En säkerhetsåtgärd

John Köhler, chef för polisen i Gävle, säger att beslutet är fattat som en säkerhetsåtgärd.

– Det är som i alla andra polishus. Det är utifrån ett nationellt beslut om att man ska begränsa tillgången till våra lokaler, för att minska antalet besökare, säger han.

Han säger också att beslutet gäller även för de pensionerade poliserna.

– Det är korrekt det också. Vi har ingen koll på vilka alla som besöker oss är annars, säger han.

Om fler polishus i Sverige tolkat de nya riktlinjerna på samma sätt är oklart. Aftonbladet söker polisens nationella mediecenter för frågor om det.

Följ ämnen i artikeln