Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Misstänkte svenske gängledaren: ”Vi har hela jävla Andalusien”

Borgmästarfamiljen kopplas till knarkhärva

Publicerad 2022-12-30

MARBELLA. Det kriminella nätverket misstänks ha smugglat knark i möbeltransporter och tvättat pengar i lyxfastigheter och skatteparadis.

I centrum för härvan som rullas upp i spansk domstol står en svensk man i 50-årsåldern.

Och hans pappa – som är gift med stadens borgmästare.

Följ ämnen

– Vi har allt. Staden är vår. Vi har Marbella, Estepona och Benahavís. Vi har hela jävla Andalusien.

Orden i det avlyssnade samtalet sände en chockvåg genom Spanien när tidningen El Diaro publicerade dem i höstas.

De uttalades tre dagar efter valet 2019 där högerpartiet Partido Popular vann i flera kommuner i Andalusien, bland andra Marbella.

Nu kopplas telefonsamtalet till en härva med hemliga knarktransporter, ett lyxliv bakom stängda dörrar och skrupellös penningtvätt i skatteparadis. En härva som sträcker sig ända in i Marbellas kommunhus.

I centrum för allt står mannen i det hemliga telefonsamtalet.

En svensk man. Som är son till borgmästarens svenske make.

– Detta är det enda man pratar om här just nu, säger Marbellajournalisten José Carlos Villanueva, som sitter på ett kafé på Plaza Los Naranjos inne i den gamla delen av staden.

”Det är ett par som man sällan såg ute på fester tillsammans. De har levt ett liv bakom stängda dörrar”, säger journalisten José Carlos Villanueva.

Här står apelsinträden i rad. Regnet har lagt ett stillsamt lugn över torget. Men kring kommunhuset, tvärs över torget, stormar det.

José Carlos Villanueva har bevakat fallet med den svenskkopplade knarkhärvan sedan det blev känt i spanska medier i februari 2021. Då greps den svenske affärsmannen, borgmästarens man, av spansk polis.

Hans son, en man i 50-årsåldern, efterlystes internationellt men greps några månader senare i Brasilien och fördes till Spanien.

Misstanken: Skickat knark i möbeltransport

Åtal väcktes i en domstol i Madrid under hösten. I åtalet pekas sonen ut som ledaren för ett kriminellt drognätverk med bas på solkusten. Nätverket misstänks ha smugglat stora mängder hasch och marijuana till Norden, framför allt Sverige.

I ett tillslag tillsammans med Noa under 2021 tog spansk polis bland annat 1 700 kilo hasch, 500 kilo marijuana och 55 000 opiumtabletter, en rad vapen och flera miljoner i kontanter.

Pengarna har tvättats i mäklarfirmor och byggföretag i Marbella.

Knarket har bland annat skickats i lastbilar med en svensk flyttfirma som transporterade möbler och bohag mellan Malaga, Alicante och Sverige. Paket har också skickats till olika adresser i Sverige via DHL, enligt åtalet.

Sonen misstänks för knarksmuggling och penningtvätt. Han misstänks också för medlemskap i en kriminell organisation, något som i Spanien, till skillnad från Sverige, är ett brott.

Pengarna har tvättats i mäklarfirmor och byggföretag i Marbella. Nätverket ska också ha använt sig av bolag i skatteparadis, bland annat i Gibraltar som ligger mindre än en timmes bilfärd härifrån.

Pappan är i 80-årsåldern och beskrivs som en framgångsrik affärsman inom byggbranschen, som bott i Spanien i decennier. Han är misstänkt för aktivt medlemskap i en kriminell organisation och penningtvätt.

– Han har en viktig mäklarfirma här och enligt anklagelserna så ägnade han sig åt att tvätta knarkpengar i fastigheter, hus och lyxvillor, säger José Carlos Villanueva.

Totalt misstänks pappan och sonen ha tvättat knarkpengar till ett värde av 7,3 miljoner euro.

Lyxvilla med Musse Pigg-pool

Borgmästarparet har två gemensamma barn och bor i en lyxvilla i grannkommunen Benahavís, värderad till 12 miljoner euro. På drönarbilder syns en Musse Pigg-formad pool och vattenskotrar på tomten. Paret har också ett hus på den svenska västkusten, en fastighet på 2 100 kvadratmeter och nio sovrum.

Men de har hållit en låg profil i Marbella.

– Det är ett par som man sällan sågs ute på fester tillsammans. De har levt ett liv bakom stängda dörrar, säger José Carlos Villanueva.

Härvan sträcker sig ända in i Marbellas kommunhus.

Borgmästaren är inte misstänkt för något brott. Hon har avfärdat alla anklagelser som en politisk smutskastningskampanj mot henne inför nästa års val.

– Det finns ingen koppling, inte från mig på ett personligt plan och självklart inte heller som borgmästare, och inte heller inom kommunen, har hon sagt i intervjuer i spanska medier.

Och hennes parti, Partido Popular, står också bakom henne.

Samtidigt är en av borgmästarens tidigare livvakter, en lokalpolis, misstänkt för att ha gett hennes svenske styvson hemlig polisinformation mot betalning.

Något han hävdar att hon känt till.

– Saken är att den här mannen (styvsonen reds anm) var väldigt krävande i vad han bad om. Men borgmästaren har hela tiden känt till det, hon har informerat sig och jag har alltid haft tillåtelsen, sa han i ett förhör tidigare i höst rapporterar El Diario.

”Marbella har tyvärr blivit en internationell hub för organiserad brottslighet. Vi har en 27 mil lång kust med platser där gäng och ledare kan gömma sig. Det är problemet med Marbella”, säger José Carlos Villanueva.

Nätverket misstänks också ha fått kontrakt av kommunen, bland annat inom konstruktion, värda hundratusentals euro.

– Nivån av infiltration och inflytande i kommunhuset som det här gänget och styvsonen till borgmästaren misstänks ha haft förvånar mig, säger José Carlos Villanueva.

”Svensk maffia”

Marbellas borgmästare kom till makten 2007. Spaniens dåvarande premiärminister Zapatero hade upplöst det tidigare kommunstyret – på grund av den omfattande korruptionen. Det har gjorts en tv-serie om den tidigare borgmästaren Jesus Gil och hans maffialiknande styre.

Nu tycker José Carlos Villanueva att historien upprepar sig.

– Det är som en déjà vu. Då talades det inte om annat än korruption och Marbella. Nu är vi här igen, säger han.

Han pekar på det han ser som några av stadens förbannelser. Det strategiska läget nära haschet i Marocko och skatteparadiset Gibraltar.

Och den långa, soliga kusten den är en del av.

– Det finns mycket rikedom och lyx. Maffiorna gillar att vara här. Marbella har tyvärr blivit en internationell hub för organiserad brottslighet. Vi har en 27 mil lång kust med platser där gäng och ledare kan gömma sig. Det är problemet med Marbella.

Hamnen i Puerto Banús i Nueva Andalucía.

Totalt är cirka ett 30-tal personer misstänkta i den svenska knarkhärvan. Flera av dem är svenskar.

Datumet för rättegången är ännu inte fastställt. Rättsprocessen mot pappan är dock pausad, med hänvisning till hans dåliga hälsa.

José Carlos Villanueva tror inte att den spanska Sverigebilden har skadats av varken det här fallet eller det svenska kriminella gänget Los Suecos som härjade i området för några år sedan.

– Nej, i Spanien pratar man inte om det. Det finns ingen skada för bilden av Sverige. Det finns ingen negativ uppfattning om Sverige bara för att det finns svensk maffia här.

Förvånar det dig?

– Ja, det förvånar mig.


Aftonbladets Anna Sjögren och Cecilia Vaccari på plats i Marbella, Spanien.