Hotad hackspett räddad med lövskog

TT

Publicerad 2022-11-12

Den vitryggiga hackspetten har varit utrotningshotad sedan 1970-talet. Arkivbild.

Den hotade vitryggiga hackspetten är på väg tillbaka. Många av årets häckningar har skett i Västerbotten där lövskog gallrats fram.

– Vi har gjort stora insatser i Västerbotten, både Skogsstyrelsen, länsstyrelsen och kommunerna. Fåglarna har hittat bra platser att häcka på, säger Malin König på länsstyrelsens naturvårdsenhet till SVT Nyheter Västerbotten.

Naturskyddsföreningen – som aktivt kämpat för arten i över 30 år – meddelade i juni att 60 vitryggiga hackspettar nu finns i Sveriges skogar och att elva häckningar konstaterats runtom i landet i år.

Fem av häckningarna har skett i Västerbotten.

Räddningsarbetet handlar till stor del om att återskapa den rödlistade fågelns naturliga miljö – lövskog med mycket död ved. Det är en skogstyp som nästan helt försvunnit i Sverige på grund av det moderna skogsbruket med kalhygge som metod, enligt Naturskyddsföreningen.

– Det ser ljust ut framåt. Fåglarna har svarat direkt på satsningarna som gjorts, det sade bara pang så slog de till, säger Malin König.

Att vitryggar flugit in i norra Sverige från Finland och att framavlade ungfåglar släppts ut i naturen har också bidragit.

Följ ämnen i artikeln