Golfklubben vägrar vika sig för mörkret

Tänder upp när kommunen släcker ned

Publicerad 2022-11-14

När Höganäs kommun släcker ner tänder golfklubben upp.

Tack vare sponsorer kan klubben nu hålla öppet även när det är mörkt.

– Men om ingen nyttjar det så är det helt släckt, säger vice ordförande Kenneth Carlsson.

Följ ämnen
Golf

Trots att mörkret sedan flera timmar lagt sig över Höganäs så pågår fortfarande spel på Höganäs golfklubb några kilometer utanför stadskärnan.

För ungefär ett år sedan kläcktes idén om att trots mörkret kunna belysa delar av golfbanan, däribland drivingrangen och greenerna för puttning.

Något som nu blivit verklighet tack vare sponsorer.

– Vi är en idrottsverksamhet och under den här mörka tiden har vi framförallt våra juniorer att tänka på. De går i skolan hela dagen och har ingen möjlighet att träna dagtid, säger Kenneth Carlsson, vice ordförande på Höganäs golfklubb.

Redan finansierat

Han tillägger att verksamheterna runtomkring banan, som idrottshallen och fotbollsplanen, också är upplysta och därmed erbjuder träningsmöjligheter för dem som utöver just de sporterna.

– Eftersom vi kunde få detta finansierat, vilket beslutades redan innan energikrisen kom, så vi tänker att varför ska inte vi kunna träna våra juniorer som alla andra?

Vidare förklarar han att anläggningen utrustas med ledlampor som dessutom går på 30 minuters tidsintervall. Därmed, menar han, gör klubben inte i närheten av med lika mycket el som de omkringliggande verksamheterna gör av med tillsammans.

– Om ingen tränar här så är det helt mörkt och då kostar det heller inte oss några pengar. Vill man däremot spela så får man trycka på en knapp och då tänds det där man vill spela. Sedan släcks det efter en halvtimme igen, förklarar banchefen Karl-Gustav Holmgren.

Öppet 25 timmar extra

Han tillägger att klubben har haft ett väldigt tufft år med höga driftskostnader.

– Detta är ju en affärsmässig grej från vår sida med. Detta är superviktigt för oss, rangen är vårt levebröd, och nu kan vi hålla öppet 25 timmar till i veckan.

Trots att satsningen framförallt är till för juniorerna, så är det inte bara de yngre som lockas av den kvällsöppna golfklubben, som man hoppas kunna köra året ut.

– Det är så milt nu fortfarande och hur behagligt som helst att åka hit på kvällarna och slå lite. Vår förhoppning är att täcka in större delen av säsongen, så länge det bara går, både för våra entusiaster och juniorer som vill satsa, säger Karl-Gustav Holmgren.

Följ ämnen i artikeln