Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Centerns nya energipolitik öppnar för mer kärnkraft

Publicerad 2023-09-30

Centerpartiet har klubbat ett nytt energipolitiskt program som innebär en öppning för mer kärnkraft i Sverige.

Frågan debatterades länge under partistämman i Örebro, där kärnkraftskritikerna fick se sig besegrade.

Samtidigt vänder partiet på nytt i frågan om att tillåta att reaktorer får byggas på fler platser i Sverige.

– Vi blockerar inte kärnkraften, säger C-toppen Martin Ådahl.

Centerpartiet har antagit ett nytt energipolitiskt program på partiets stämma i Örebro.

Sammanfattningsvis innebär programmet en fortsättning på den gir som Maud Olofsson inledde redan 2009, som innebar att samtliga kraftslag ska stå på egna ben – och att kärnkraften därmed också ska få drivas vidare.

Fjorton år senare beslutar partiet nu att man står bakom regeringens och Sverigedemokraternas nya energimål om 100 procent fossilfri energiproduktion till 2040. Det innebär att kärnkraften har en fortsatt central roll att spela.

Dessutom vill partiet att staten ska stå för finansieringen av anslutningar till stora fossilfria produktionskällor av el.

Martin Ådahl.

Kommer inte subventionera kärnkraft

Enligt Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl, som har lett arbetet med att förankra den nya politiken i partiet, innebär det att eventuella nya reaktorer ska få anslutningskostnaden betald av staten.

– Vi blockerar inte kärnkraften, men samtidigt säger vi att vi inte kommer supersubventionera kärnkraft. Vi kommer inte tolerera att bara för att man inte kan konkurrera med vind- eller solkraft, så ska man subventionera kärnkraften, säger han.

Fler reaktorer – men inte på fler platser

Partiet står nu också bakom uppfattningen att fler reaktorer ska få byggas i Sverige. Begränsningen som finns i dag på tio reaktorer ska därför tas bort.

Däremot är Centerpartiet inte berett att rösta för regeringens kommande förslag om att reaktorer ska få byggas på fler platser.

Begränsningen just nu är att reaktorer endast får byggas där det finns reaktorer sedan tidigare.

Att inte tillåta fler platser för reaktorer är ett annorlunda besked än vad Centerledaren Muharrem Demirok tidigare sagt att han vill se.

Men när energiminister Ebba Busch (KD) snart lägger fram propositionen om det framför riksdagen, kommer Centerpartiet därmed att trycka på röd knapp.

– Det är gjort för att vi ska rösta nej och då tvingas vi göra det. Men det är väldigt onödigt, när det finns så mycket vi kan göra. Det är regeringens boll att se till att möjligheter bli av istället för att gå någon helt annan stans som inte är aktuell bara för att få till en konfrontation, säger Martin Ådahl.

Martin Ådahl och Muharrem Demirok.

”Vinst både för klimatet och klimatpolitiken”

Centerns europaparlamentariker Emma Wiesner, som röstades in i partistyrelsen på stämman i Örebro, har under flera år försökt förmå partiet att öppna upp för mer kärnkraft. Hon är mycket nöjd efter omröstningen om det nya energiprogrammet.

– Det här är en vinst både för klimatet och klimatpolitiken.

Emma Wiesner hade dock velat se att partiet gick längre och även tillät att kärnreaktorer får byggas på fler platser.

– Man får förstå att Centerpartiet har en lång historia där kärnkraftsfrågan är väldigt emotionell. Många gick med i Centerpartiet baserat på ett motstånd mot kärnkraften.

– Jag står bakom kompromissen men det är ingen hemlighet att jag hade velat se totalt teknikneutral hållning och vi har ju ingen platsbegränsning för andra energislag.

Centern vill att kärnkraftproducenterna avsätter mer pengar för hanteringen av uttjänt kärnavfall. Partiet slår också fast att kärnkraften inte under några omständigheter ska subventioneras.

Emma Wiesner.

Het debatt under stämman

Debatten om kärnkraften under stämman var bitvis het, där främst en äldre generation centerpartister valde att motsätta sig öppningarna för ny kärnkraft.

– Det går inte att vara teknikneutral. Målsättningen om ett helt förnybart energisystem bör ligga fast, sa centerpartisten Håkan Larsson från Jämtland.

Men partiledningen lyckades alltså ändå få igenom en stor del av den politik som man nu vill föra. Partistyrelsens äldste medlem Christer Jonsson spelade ner kärnkraftens roll, trots möjligheterna som partiet nu ger den, med argumentet att kärnkraft inte kan byggas på ekonomiska grunder.

– Vi trodde på sol, vind och vatten. Det här programmet tror på sol, vind och vatten. De som tror på kärnkraften får en chans att bevisa sig genom att säga att vi klarar det här på marknadens villkor.

– Än så länge har de inte klarat sig. De kommer inte klara sig imorgon heller. De kommer inte att ha en chans.

ANNONS