Ryssland anklagar Ukraina för drönare mot Moskva

TT-AFP

Publicerad 2023-07-24

Ryssland säger sig ha stoppat två drönare över Moskva under natten, varav en ska ha kraschat nära försvarsdepartementet.

En ukrainsk säkerhetskälla hävdar att Ukrainas militära underrättelsetjänst låg bakom attacken.

Två byggnader i den ryska huvudstaden Moskva ska ha träffats av drönare under natten mot måndagen, uppger Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin, enligt den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass.

”I dag runt 04:00 rapporterades drönarangrepp på två byggnader”, uppger Sobjanin på meddelandetjänsten Telegram.

Drönarattacken i Moskva var en ukrainsk ”specialoperation”, uppger en ukrainsk säkerhetskälla för nyhetsbyrån AFP. Enligt källan ska attacken ha utförts av Ukrainas militära underrättelsetjänst.

Rester av drönare

Moskvas borgmästare uppger att händelsen inte ska ha lett till några dödsoffer eller omfattande skador och att räddningstjänsten arbetar på platsen.

Enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass ska resterna av en drönare ha hittats i centrala Moskva, på en gata som ligger i närheten av Rysslands försvarsdepartement, medan den andra träffade ett affärscenter.

Det ryska försvarsdepartementet säger sig ha stoppat ”ett terrordåd med två drönare” och beskyller Ukraina för att ligga bakom.

”Träff i ammunitionslager”

Den av Moskva tillsatte guvernören i Krim uppger samtidigt att ukrainska drönare träffat ett ammunitionslager på halvön.

”På himlen över Krim sköts elva fientliga drönare ned av luftförsvaret och hindrades av elektronisk krigföring. Det skedde en träff i ammunitionslagret i distriktet Dzjankoj”, uppger Sergej Aksjonov.

Aksjonov uppger också att myndigheterna fått order om att evakuera ett flertal byar inom en femkilometersradie kring det attackerade ammunitionslagret. Det ryska försvarsdepartementet hävdade att elva drönare som avstyrts kraschade i Svarta havet medan tre stycken drönare skjutits ned.

Den ukrainska digitaliseringsministern Mychajlo Fedorov hävdar å sin sida att måndagens attacker mot Moskva och Krim är ett tecken på att det ryska försvaret blir allt ”mindre och mindre kapabelt att skydda luftrummet”, uppger AP.

Ryssland varnar

Drönarattackerna i centrala Moskva och på Krimhalvön kan få ett hårt svar, varnar Ryssland.

”Vi betraktar det som hände som ännu ett användande av terroristmetoder och hot mot civilbefolkningen från Ukrainas militära och politiska ledning”, uppger det ryska utrikesdepartementet.

”Den ryska federationen förbehåller sig rätten att vidta tuffa vedergällningsåtgärder.”

Enligt Ukrainas militär har en rysk drönarattack mot hamnstaden Odessa förstört en hangar med spannmål.

Attacken var enligt uppgifterna riktad mot hamninfrastrukturen.