Därför lät vi AI granska Riks

Sverigedemokraternas Youtubekanal Riks har anklagats för att sprida hat och att ”demonisera” andra politiker.

Men stämmer det?

Med hjälp av AI har vi i en unik granskning gått igenom nästan 1 000 sända timmar – det här är resultatet.

Sedan lanseringen hösten 2020 har SD:s kanal publicerat över 5 000 klipp.

Att Sverigedemokraterna skulle äga sitt eget medieimperium har länge varit en hägrande dröm inom partiet. Redan efter riksdagsinträdet 2010 hade SD storslagna planer på att bygga en egen tv-kanal och skapa en robust veckotidning. Men efter att ha satsat mycket tid och många miljoner, värvat och sparkat Ingrid Carlqvist, samt varit i kontakt med såväl förre IES-ägaren Hans Bergström och Marcus Birro, slutade mediesatsningen i ett fiasko. Tv-projektet lades på is.

Men med Riks skulle det bli annorlunda. Sedan lanseringen hösten 2020 har SD:s kanal publicerat över 5 000 klipp. I dag har kanalen totalt över 100 miljoner tittningar på Youtube, 2022 berättade ansvariga utgivaren Dick Erixon att Riks haft 1,2 miljoner unika tittare månaden före valet. I februari i år nådde kanalen 100 000 prenumeranter på Youtube. Inget annat parti har ett liknande genomslag.

Fått kritik

Samtidigt har kanalen varit omdiskuterad. Det stora fokuset på Annie Lööf, som man redan förra sommaren gjort mer än 150 klipp om, fick kritik.

Inslag med rubriker som ”Annie Lööf är ett hot mot vår demokrati” och ”Har Sharia-Annie köpt en slöja ännu?”, fick förra utrikesministern Ann Linde (S) att kopplade ihop de misstänkta mordplanerna mot Annie Lööf i Almedalen förra året med Riks. Enligt Ann Linde hade kanalen ”målat upp Annie Lööf till en demon”.

– Alla politiker måste vara försiktiga med detta. Vi har sett i andra länder vad en sån här demonisering av personer och politiker leder till, sa Ann Linde till Aftonbladet.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallade i ett svar Lindes uttalande ”så lågt, osmakligt och ovärdigt att man häpnar”.

– Dessutom är det rent hyckleri. Socialdemokraterna har spridit hat, myter och lögner om mitt parti i decennier, skrev han i en kommentar till Expressen.

”Okänslig och olämplig jargong”

Kanalen skulle dock hamna i blåsväder som gjorde att den stora stjärnan Rebecka Fallenqvist omplacerades.

När SD-profilen Rebecka Fallenkvist, som tidigare uppmärksammats för sitt uttalande om ”Helg Seger”, beskrev Anne Frank som ”kåtheten själv” gick en gräns även för SD. Hon omplacerades och stängdes av från partiets tv-kanal Riks.

”Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier”, skrev SD i ett mejl till Aftonbladet.

Så hur okänslig är jargongen egentligen på Riks?

Med hjälp av den populära AI:n ChatGPT analyserade vi allt som fanns på kanalen.

Det här är resultatet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln