Kim Jong-Un framme i Ryssland

TT-AFP

Publicerad 2023-09-12

Kim Jong-Un vinkar i samband med att han kliver ombord på sitt pansartåg i Pyongyang, enligt bilder publicerade av den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har rest över gränsen till Ryssland med sitt pansartåg, enligt ryska statliga medier.

Ett tåg med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har tagit sig in i Ryssland, uppgav den ryska statliga nyhetsbyrån Ria på tisdagen.

Tåget korsade gränsen från Nordkorea till den ostliga ryska regionen Primorskij, enligt Ria.

I Ryssland väntar ett möte med president Vladimir Putin, vilket både Kreml och Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA bekräftade i måndags.

Kim Jong-Un klev på sitt bepansrade tåg och lämnade Pyongyang i söndags, enligt KCNA, som lämnade det osagt om tåget passerat den ryska gränsen. På tåget satt också militärtoppar, regeringsföreträdare och tjänstemän inom vapenproduktion och rymdteknik.

Mer vapen

De båda ledarna väntas diskutera möjligheterna för Nordkorea att förse Ryssland med mer vapen för att använda i kriget mot Ukraina, uppger källor till The New York Times.

Enligt tidningens källor vill Putin att Kim Jong-Un skickar artillerigranater och pansarvärnsrobotar till Ryssland, och att Nordkorea i utbyte får avancerad teknik för satelliter och atomubåtar. Kim Jong-Un uppges också vilja ha matstöd till sitt utarmade land.

Oklar mötesplats

Kremls talesperson Dmitrij Peskov sade i måndags att Putin och Kim kommer att leda sina delegationer i samtal och kan också komma att träffas enskilt om det behövs.

Vidare sade Peskov enligt ryska medier att ledarna bör ignorera USA:s ”varningar” om att det kommer bli konsekvenser om Nordkorea förser Moskva med vapen.

”Det är naturligt att vi som grannar även samarbetar i känsliga områden som inte bör vara föremål för offentliga avslöjanden och tillkännagivanden. Det är helt normalt för grannstater,” sade Peskov.

Han tillade att Putin kommer att vara värd för en officiell middag för Kim.

Det är oklart när och var i Ryssland de två ledarna ska träffas. En möjlig plats för mötet är den ryska staden Vladivostok, cirka 130 kilometer från gränsen till Nordkorea, dit Putin anlände i måndags för att delta i ett internationellt toppmöte som pågår fram till onsdagen.