Myanmars militär bombar motståndsby

TT-AP

Publicerad 2023-04-11

Människorättsgruppen Kyunhla har levererat bild från förstörelsen efter militärens flygräd mot Pazigyi i Myanmar.

Myanmars militär angriper mindre orter med omfattande bombräder. Över 100 civila tros ha dödats i en attack i Sagaingregionen när en regimkritisk manifestation bombades.

FN:s människorättschef fördömer attacken.

Flygattacken på tisdagen genomfördes mot ett område i den lilla orten Pazigyi i mellersta delen av landet. Målet för bombräderna var en ceremoni där ortsbor hade samlats för att markera missnöje med militärjuntans styre.

Uppgifterna kommer från en lokal demokratigrupp och från vittnen som berättar att stridsflyg attackerade på morgonen i samband med att ett prodemokratiskt centrum skulle invigas.

Helikopterattack

Bomberna fälldes precis över folksamlingen, följt av en helikopterattack en halvtimme efter flygräden.

Enligt de första uppgifterna beräknades antalet dödsoffer till omkring 50, men antalet steg brant under dagen och fördubblades enligt lokala källor på kvällen lokal tid. Uppgiften har inte bekräftats av oberoende källor.

– Mycket tyder på att skolbarn som utförde dansnummer och många civila som befann sig i ceremonihallen fanns bland offren, sade FN:s människorättschef Volker Türk och konstaterade grymheten i attacken ”när en helikopter senare uppges ha öppnat eld mot dem som flydde”.

Protester slås ned

Militärdiktatur infördes i samband med kuppen i februari 2021 då Aung San Suu Kyis folkvalda regering störtades. Omfattande protester har slagits ned med våld av militärjuntan, och fler än 3 000 civila myanmarier har dödats av säkerhetsstyrkor enligt oberoende beräkningar från bland annat Human Rights Watch.

Regionen Sagaing och staden med samma namn ligger omkring 24 mil norr om huvudstaden Naypyidaw.