Expert om årets Nobelmeny: Härligt obstinat

TT

Publicerad 2023-12-10

En provocerande förrätt och en kioskvältare till efterrätt.

Så beskriver matskribenten Lisa Förare Winbladh årets Nobelmeny.

– Det är en väldigt samtida meny. Detta är maten som man hade kunnat få på en svensk topp-restaurang. Fine dining när det är som bäst, säger Lisa Förare Winbladh.

Trerättersmiddagen inleds med en bakad gulbeta som bland annat serveras med kärnmjölk och störrom.

– Förrätten är det mest provocerande. Det finns vissa komponenter som jag på pappret ser kan vara svåra att få ihop. Men är det en riktigt duktig kock – vilket det är – så kommer han att överraska.

Stjärnkocken som satt ihop menyn är Jacob Holmström, som tidigare bland annat drivit en Michelin-prisad restaurang i Stockholm.

Efterrätten, som konditor Annie Hesselstad komponerat, beskriver Lisa Förare Winbladh som en klassisk chokladdessert utsmyckad med mer vågade detaljer såsom kärvhet från lingon och provocerande tjära.

– Den tror jag blir en kioskvältare. Hon höjer en lättälskad chokladdessert till ett konstverk.

Huvudrättens huvudakt är fisk och skaldjur. Smart, tycker Förare Winbladh, som menar att de utländska gästerna ges möjlighet att prova på fina råvaror från kalla vatten.

Den röda tråden är att kocken valt att lyfta småproducenter med ingredienser som ”störrom från Strömsnäsbruk” och ”lingon från Mockträsk.”

– Varje liten delikatess har en adress.

Kanske är det ett sätt att kuppa in lite svenska på menyn som annars är skriven på franska enligt gammal Nobeltradition, säger Förare Winbladh.

– Det är lite härligt obstinat att skriva in svenska ortsnamn.

ANNONS