Rakhmat Akilov omhäktas – misstänks för två nya brott

avGustaf Tronarp

Rakhmat Akilov, som erkänt att han mejade ner människor med en lastbil på Drottninggatan, misstänks för nya brott.

Under häktesförhandlingen i Stockholms tingsrätt tillkom två åtalspunkter: Förberedelse för terrorbrott och framkallande av fara för annan.

– Det gäller människor som varit i farozonen för att bli påkörda, överkörda eller dödade, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström till Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: MARCUS ERICSSON
Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström efter omhäktningen av Rakhmat Akilov,

Rakhmat Akilov greps på kvällen den 7 april i år, misstänkt för att ha mejat ner människor på Drottninggatan i centrala Stockholm.

På fredagseftermiddagen fattade tingsrätten för fjärde gången beslut om förlängd åtalstid för 39-åringen. Det innebär att han kommer att sitta fortsatt häktad för dådet.

Åklagaren Hans-Jörgen Hanström la även till två nya åtalspunkter mot Akilov. Förutom för terroristbrott misstänks han nu även för försök till terroristbrott samt framkallande av fara för annan.

– Det gäller i huvudsak personer som varit på Drottninggatan och som varit i farozonen för att bli påkörda, överkörda och dödade, säger åklagaren.

Medverkade på videolänk

Precis som vid de tidigare häktesförhandlingarna medverkade Rakhmat Akilov via videolänk från Kronobergshäktet. Han bar en grön tröja från Kriminalvården, och hans hår var kortklippt. 39-åringen gjorde ett samlat intryck. Han pratade bara helt kort med advokaten Johan Eriksson innan rättens ordförande fattade beslut om att hålla förhandlingen bakom stängda dörrar.
Efter ungefär en och en halv timmes överläggningar meddelade tingsrätten att Akilov ska sitta fortsatt häktad.

150 målsägande

Åklagaren har tidigare uppgett för Aftonbladet att det finns omkring 150 målsäganden i fallet. Bland dem finns de fem som avled i attacken.

Enligt Hans-Jörgen Hanström kommer det sannolikt inte att tillkomma några ytterligare brottsrubriceringar.

– Det ser inte ut så i nuläget, säger han efter häktesförhandlingen.

Rakhmat Akilov har fram tills helt nyligen suttit häktad med fulla restriktioner. I går blev det dock känt att han nu får läsa tidningar, lyssna på radio och titta på tv.

Nytt datum för när åtal ska vara väckt är den 26 oktober. Utredningen kommer dock sannolikt att kräva mer tid än så.

– Det kan röra sig om vid årsskiftet eller efter årsskiftet, vi vet inte riktigt. Vi är inte färdiga än, säger Hans-Jörgen Hanström.

Vad är det för åtgärder som återstår?

– Det är bland annat tekniska undersökningar som inte är klara. Jag kan dock inte gå in på några fler detaljer om det.

ARTIKELN HANDLAR OM