Republikansk abortmotståndare gjorde älskarinnan gravid – krävde abort

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Republikanen Tim Murphy har en lång historia av abortmotstånd.

Trots det uppmanande han en kvinna som han haft en affär med och som blivit gravid att just göra en abort, uppger Pittsburgh Post-Gazette.

Samtidigt har representanthuset röstat igenom ett lagförslag som kan ge kvinnor upp till fem års fängelse om de gör abort efter 20:e veckan.

Republikanske kongressledamoten Tim Murphy.
Foto: Andrew Harnik / AP TT / NTB SCANPIX
Republikanske kongressledamoten Tim Murphy.

Den republikanska kongressledamoten Tim Murphy, som representerar delstaten Pennsylvania, är starkt engagerad i motståndet mot abort.

Bland annat är han medlem i House Pro-Life Caucus och röstade även för ett kontroversiellt lagförslag om abort i representanthuset i tisdags.

Lagförslaget innebär att det kan komma att bli kriminellt att utföra eller försöka utföra en abort efter 20:e graviditetsveckan och kvinnor riskerar därmed att kunna få upp till fem års fängelse om de bryter mot lagen.

Undantag finns om en kvinna har blivit gravid efter en våldtäkt, incest eller om det är fara för hennes liv.

Förslaget väntas dock möta hårt motstånd i senaten då ett liknande lagförslag som lades fram under 2015 röstades ned av demokraterna.

Vita huset stöttar förslaget

Dock stöttas det av Vita huset och av president Donald Trump som gick till val på att abort borde straffas. En av hans första åtgärder som president var även att stoppa allt federalt stöd till organisationer som stödjer abort.

Något som hyllats av Murphy som själv har sponsrat en proposition gällande att förbjuda att federala medel används för abort.

”Presidentens exekutiva order ger mig stort hopp om att vi framöver, återigen kommer att vara en nation som är förpliktigade att hedra livet från det ögonblick som befruktningen sker och inte en dollar av de amerikanska skattebetalarnas pengar ska spenderas på att avsluta ett liv förrän det har hunnit börja” skrev Murphy i ett Facebook-inlägg i januari.

Anklagar Murphy för hyckleri

Något som fick en bekant till Murphy att reagera kraftigt.

I samband med att Murphy postade Facebook-inlägget anklagade en kvinna som haft en affär och blivit gravid med Murphy honom för hyckleri:

”Du har inga problem med att visa upp ditt stöd för fostrets rätt till liv överallt samtidigt som du inte heller hade några problem med att be mig att ta bort ditt ofödda barn så sent som i förra veckan” skrev kvinnan i inlägget.

Har erkänt affären

I ett textmeddelande till kvinnan skriver Murphy som svar att han ”förstår vad hon menar” men att han själv aldrig har skrivit budskapen utan att det var hans personal och att han själv ”ryggade tillbaka” när han läste dem.

Han skriver vidare att han även bett sin personal att aldrig skriva något liknande igen då han numera själv kommer att ta ansvar för detta.

Murphy har, trots att han är gift, erkänt att han haft en affär med kvinnan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN