Turister rånade av maskerade män i Johannesburg

1 av 2 | Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS
Maskerade män tog sig in i semesterfirarnas buss och stal allt bagage.
NYHETER

Resan till Sydafrika fick en obehaglig vändning när maskerade män kapade en turistbuss och stal allt bagage ombord på bussen.

De 30-tal holländska turister som befann sig på bussen chockerades av händelsen och avbröt sin resa för att åka hem.

– Vi beklagar djupt vad som hänt, trots det är vårt land en fantastisk destination och vi hoppas att ni känner i era hjärtan att ni någon gång vill komma tillbaka, säger Fikile Mbalula, ansvarig minister för polisen, enligt sydafrikanska SA People news.

Det var under söndagskvällen, strax efter att turistgruppen landat i på OR Tambo internationella flygplats utanför Johannesburg som händelsen inträffade.

Sex maskerade män, varav en maskerad som polis tog sig då in i semesterfirarnas buss. Fikile Mbalula, ansvarig minister för polisen har uttalat sig om händelsen som fått spridning i internationella medier.

– Det som skedde i söndags var nästan som en gisslansituation genomförd av kriminella som saknar respekt för staten, säger han enligt sydafrikanska tidningen SA People.

”Vi är i chock och vill åka hem”

En turist ska enligt ministern ha skadats och ytterligare tre ska ha fått lindriga skador i samband med rånet. Rånarna stal allt deras bagage och personliga tillhörigheter.

– Vi mår bra nu men vi är i chock och vill åka hem. Vi landade precis för en 22-dagarsresa men det roliga är borta, säger turisten Peter Bakker till holländska tidningen Telegraaf.

Gruppen valde att avbryta sin resa och åkte i stället hem under tisdagen.

Nu uppmanar regeringen allmänheten att inte köpa stöldgodset. Fikile Mbalula har träffat gruppen och Nederländernas ambassadör i Sydafrika, Marisa Gerards för att framföra sina ursäkter för vad som skett.

Mbalula menar att man jobbat för att förbättra säkerheten på flygplatsen för att förhindra att rån inträffar.

– Vi är väldigt ledsna över att ni åker hem. Ta emot vår uppriktiga ursäkt från det sydafrikanska folket, sa Mbalula till turistgruppen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydafrika