Experter tror inte på motanfall: "Alla segrar"

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-04-14

Nattens drönarattack mot Israel var i linje med förväntningarna. Israel kommer troligen inte att svara militärt och att prata om ett tredje världskrig är ansvarslöst, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

– Man kan se det som att Iran, Israel och även USA går som segrare ur detta.

Att Iran attackerade Israel med hundratals drönare och robotar natten till söndagen var väntat enligt Anders Persson, Mellanösternexpert och forskare vid Linnéuniversitetet.

Han bedömer inte att risken för en eskalering är särskilt stor i nuläget, utan att attacken snarare visade vad man kunde.

– Det var en spektakulär attack som ingen missade, men med väldigt få skadeverkningar. Att den utfördes på natten när få civila är ute pekar mot att tanken inte var att skada många, säger han.

”Diplomatisk seger”

Iran har på söndagsmorgonen gått ut med att deras operation är avslutad. Anders Persson tror inte att Israel känner sig tvunget att svara.

– Man kan se det som att Iran, Israel och även USA går som segrare ur detta, det är en politisk, militär och diplomatisk seger. USA hjälpte till att skjuta ner drönare och robotar och president Biden har en god position att pressa Israel till att inte gå vidare.

Isabell Schierenbeck, Mellanösternforskare och professor vid Göteborgs universitet, delar bilden av att både Israel och Iran kan se sig som segrare. Hon tror inte heller att Israel kommer att svara, i alla fall inte direkt mot Iran och inte nu.

– Möjligen att de går längre in i Libanon och slår till mot Hizbollah där eller mot iranstödda shiamiliser i Syrien. Israel har visat att de lyckades skjuta ner flera hundra drönare och missiler och kan lyfta hur framgångsrikt de hanterade det, säger hon.

Frågan har flyttats från Israels säkerhetskabinett till landets krigskabinett. Men Schierenbeck menar ändå att ledningen inte kan låta bli att lyssna till andra länders budskap.

– USA och flera europeiska ledare har sagt att de inte vill se en ökad destabilisering i regionen. Inte heller regionala parter som Saudiarabien och Egypten vill se en ökad konflikt.

Fler än väntat

Anders Persson är förvånad över magnituden i attacken och antalet drönare som används, 170 stycken enligt uppgifter från Israel, i tillägg till robotar.

– Man hade nog förväntat sig ett dussin i stället för flera hundra, men det förstärker bilden av att detta gjordes för att vara spektakulärt.

Han tror inte att det är risk för ett större krig.

– Det är ett otroligt prekärt läge i Mellanöstern nu och de här missilerna som sköts har flugit över andra länders luftterritorium vilket kan påverka utvecklingen. Men att prata om ett tredje världskrig är ansvarslöst, säger Anders Persson.