Biden girar högerut med hård asylregel

TT

Publicerad 2024-06-04

USA:s president Joe Biden, fotograferad i Maryland i måndags.

USA:s gränsmyndighet får rätt att, i vissa fall, deportera migranter som olagligt tagit sig in i landet – utan att först pröva deras asylansökningar.

Det är huvudinnebörden i det nya presidentdekret som Joe Biden nu har skrivit under.

– I dag har jag gjort det som Republikanerna i kongressen vägrar göra, att ta de nödvändiga stegen för att säkra våra gränser, säger Biden.

Det nya dekretet aktiveras om eller när mer än 2 500 migranter per dag kommer in i USA. Det innebär i praktiken att det aktiveras med omedelbar verkan, då de dagliga siffrorna nu är högre än så.

Restriktionerna gäller tills siffrorna går ner under 1 500 per dag under en sammanhållen sjudagarsperiod. De migranter som inte bedöms vara i livsfara vid deportation ska kunna föras ut ur USA bara någon timme efter efter att de korsat gränsen. De riskerar då också att förbjudas återvända under fem år.

Dekretet hade läckt till medier inför det officiella beskedet och Biden beskrivs som en av de hårdaste demokratiska presidenterna på migrationsområdet.

Regeländringen sker i en tid då allt tyder på att presidentvalet i november kommer att stå mellan Biden och den republikanske expresidenten Donald Trump. Trump, som har ett litet övertag i opinionsmätningarna, är känd för sin restriktiva migrationspolitik.

Biden anklagade åter Republikanerna för ”extremt cyniska och politiska” åtgärder genom att inte samarbeta med presidenten och blockera flera miljarder dollar för att stärka gränsen mot Mexiko – för att stärka Trumps chanser i höstens val.

– Låt oss fixa problemet och sluta bråka om det, säger Biden.