Merkel går mot vinst – men AfD den stora vinnaren

Av: Maja K Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Angela Markel vinner sin fjärde mandatperiod medan tidigare koalitionsparten Socialdemokraterna får historiskt dåliga siffror och går i opposition.

Tysklans lösning lutar nu mot en ”Jamaicakoalition”.

1 av 14 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Alexander Gauland och Alice Weidel från AfD.

Vid midnatt visar resultaten i tyska förbundsdagen att de två största partierna backar rejält. Men ändå går Angela Merkel och Kristdemokraterna mot seger och en fjärde mandatperiod med 32,9 procent.

Socialdemokraterna backar 5,1 procent men håller kvar sin position som andra största parti med 20,6 procent.

Det är partiets sämsta valresultat någonsin under efterkrigstiden och när vallokalerna stängde meddelade de att de inte kommer ingå i koalition med Kristdemokraterna.

– Vi kommer att gå i opposition, säger vice partiledaren Manuela Schwesig när vallokalerna stängt, enligt AFP.

Minskat stöd för Merkel

Kristdemokraterna går mot vinst men backar sedan förra valet.

– Vi hade önskat ett bättre resultat, såklart. Det har varit en väldigt turbulent tid men nu blickar vi framåt, säger Angela Merkel på partiets valvaka.

Resultatet är ett ras från valet 2013 då partiet fick 41,5 procent.

– Det är allt annat än en självklarhet efter så många år att vi återigen lyckats bli störst, säger Merkel som suttit vid makten i 12 år.

Stefan Löfven har gratulerat Merkel till segern.

”Jag har i kväll gratulerat Angela Merkel till segern i det tyska valet. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla vårt nära samarbete – bilateralt, i Europa och globalt. Vi måste fortsätta jobba tillsammans för ett starkt och demokratiskt Europa”, skriver Stefan Löfven (S) i en kommentar till TT.

Öppnar upp för ”Jamaicakoaliton”

Efter att Socialdemokraterna går i opposition, och Merkel redan innan valet sagt att de inte har något intresse i samarbete med varken Vänsterpartiet eller Alternativ för Tyskland, kvarstår den så kallade Jamaicakoalition.

En koalition där Kristdemokraterna samarbetar med Liberalerna som vid midnatt ligger på 10,6 procent procent och De gröna med 8.9 procent.

Men de tre partierna är inte givna samarbetspartners. Liberalernas partiledare Christian Lindner har öppnat för koalitionssamtal med Merkel, men menar att det då krävs en ny politisk riktning.

Katrin Göring-Eckardt, en av De Grönas toppkandidater, meddelar att de ska se om de har tillräckligt med gemensamma ståndpunkter för att bilda en koalition.

AfD – den stora vinnaren

Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland ser ut att bli det tredje största partiet med 13 procent.

AFD:s toppkandidat Alexander Gauland säger att partiet kommer att arbeta mot Merkel och “återta vårt land och vårt folk”.

– Vi kommer att förändra det här landet, säger han enligt AFP.

Jimmy Åkesson (SD) är glad för det tyska resultatet.

– Det ser väldigt bra ut för AfD som är ett parti som driver ungefär samma frågor som vi gör, säger han till TT.

Aftonbladets Wolfgang Hansson ser inte valresultatet som AfD:s enda vinst.

– De verkliga segrarna i det här valet är AfD, inte bara för deras resultat på 13 procent utan även för att de fått de andra partierna att röra sig emot dem i frågor gällande invandring, säger han.

Sjöstedt gratulerar Die Link

Vänsterpartiet, Die Link, ökar med 0,5 procent från valet 2013 och får 9,1 procent. Jonas Sjöstedt (V) gratulerar på twitter:

"Grattis Die Linke, det tyska Vänsterpartiet, som gör ett bra val. Tydlig profil med social rättvisa gillades av väljarna", skriver han på Twitter.

60 miljoner tyskar var röstberättigade i år, varav 75,9 procent uppges ha röstat. En höjning från valet 2013 då 71 procent röstade.

LÄS AFTONBLADTS LIVE-RAPPORTERING:

Publicerad: