Amerikanska bombplan utanför Nordkorea

avMaja K Nilsson

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho hotar nu att Trump är ensam ansvarig om någon amerikan kommer till skada.

– Han har begått ett oåterkalleligt misstag, vilket gör det allt mer oundvikligt att våra raketer gör besök på det amerikanska fastlandet, säger ministern i ett tal i FN.

Samtidigt flög amerikanska stridsplan utanför Nordkoreas kust.

1 av 6

Amerikanska stridsflyg har körts över havet i internationellt luftrum öster om Nordkorea.

– Det här är det närmsta amerikanska bombflygplan har flugit från Nordkoreas kust det här århundradet. Det understryker hur allvarligt vi ser på Nordkoreas ansvarslösa beteenden, säger Dana W. White, Pentagons talesman, i ett uttalande.

Det är en maktdemonstration från USA och ett budskap från presidenten att landet har flera militära alternativ att ta till.

– Nordkoreas vapenprogram är ett allvarligt hot mot Stilla havs området och det internationella samfundet. Vi kommer att använda hela vår militära kraft för att försvara USA och våra allierade.

”Skjuter raketer på måfå”

I tisdags höll president Trump tal i FN, kritisk till Nordkoreas kärnvapentester, kallade han bland annat Kim Jong-un ”raketmannen”.

– Raketmannen är på självmordsuppdrag för både sig själv och sitt land, sa han och tryckte på att Nordkorea måste avstå helt från kärnvapen.

– Annars har vi inget annat val än att ödelägga Nordkorea.

Kim Jong-un slog tillbaka och kallade Trump sinnesförvirrad och senil, och påpekade att han kommer få betala ett högt pris för sina hot.

När Trump höll tal i Alabama på fredagen kom Kim Jong-un på tal igen.

– Vi kan inte ha galningar på frifot som skjuter raketer på måfå.

”Ett oåterkalleligt misstag”

På lördagkväll gav även Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho svar på tal när det var hans tur att hålla tal i FN.

– Trump kanske inte vet vad som kommer ur hans mun men vi kommer säkerställa att han får ta konsekvenserna, säger Ri Yong Ho och kallar Trump för ”President Evil”.

– Det är bara Trump själv som är på självmordsuppdrag. Han är en mentalt rubbad person full av storhetsvansinne, konstaterade han.

– Han har begått ett oåterkalleligt misstag, hoten om att ödelägga vårt land gör det allt mer oundvikligt att våra raketer gör besök på det amerikanska fastlandet.

Strävar efter maktbalans

Ri Yong Ho säger i sitt tal att Trump omvandlar FN till ett gangsternäste där pengar och blodsutgjutelse sätter dagordningen.

– Nordkorea är nära att vara en fullfjädrad kärnvapennation och sanktioner mot oss kommer inte att hjälpa. Vårt ultimata mål är att etablera en maktbalans med USA.

Om ett krig utbryter så lägger Ri Yong Ho ansvaret på president Trump.

– Trump kommer att vara ansvarig om oskyldiga amerikaner kommer till skada.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA