Döv man sköts ihjäl av polis i Oklahoma

NYHETER

Den döve och tidigare ostraffade Magdiel Sanchez, 35, sköts ihjäl av polis i Oklahoma City.

Grannar försökte förgäves uppmärksamma poliserna på att han inte kunde höra deras uppmaningar om att släppa det metallrör han höll i.

– I en sådan situation kan man få så kallat tunnelseende, säger polischefen Bo Mathews.

1 av 3 | Foto: AP
Magdiel Sanchez, 35, sköts ihjäl utanför sitt hem i Oklahoma av polisen.

Polisen i Oklahoma City larmades i tisdags kväll om en smitningsolycka och körde till den adress dit den inblandade föraren setts köra.

På verandan utanför huset möttes polisen Matthew Lindsey av Magdiel Sanchez, son till den man som kört bilen. Magdiel Sanchez höll i ett omkring 60 centimeter långt metallrör, uppger polischefen Bo Mathews på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AP.

Matthew Lindsey kallade på förstärkning och fick snart sällskap av polisen Chris Barnes. Magdiel Sanchez lämnade då verandan och började gå mot poliserna.

Vittnen kunde höra poliserna ropa uppmaningar till Sanchez. Poliserna verkar dock inte ha hört de grannar som försökte göra dem uppmärksamma på att Sanchez var döv.

– Han kan inte höra er, ropade grannarna enligt polischefen Bo Mathews.

Inga kroppskameror

När Magdiel Sanchez befann sig omkring fem meter från poliserna öppnade de eld, Matthew Lindsey med sin elpistol och Chris Barnes med sitt vanliga tjänstevapen.

Magdiel Sanchez dog på platsen, skriver AP.

– När du har ett draget vapen i en så flyktig situation kan du få så kallat tunnelseende, eller det kan bli så att du bara låser in dig på den person som har det vapen som skulle kunna vara ett hot mot dig. Jag vet inte exakt hur poliserna tänkte vid den tidpunkten, säger polischefen Bo Mathews.

Chris Barnes, som sköt skotten som dödade Magdiel Sanchez, har tagits ur tjänst tills utredningen om händelsen är färdig. Varken Chris Barnes eller Matthew Lindsey hade så kallade kroppskameror som många poliser i USA har utrustats med.

”Kommunicerade med röret”

Grannen Jolie Guebara säger till AP att hon hörde fem eller sex skott avlossas. Metallröret som Magdiel Sanchez höll i ska han bland annat ha använt för att hålla hundar borta, berättar hon.

– Han hade alltid en pinne han gick runt med eftersom det finns så många herrelösa hundar här.

Andra grannar berättar enligt BBC att 35-årige Magdiel Sanchez bodde hos sin pappa och att han använde metallröret och sina händer för att kommunicera.

– Han pratar inte, han hör inte, an kommunicerar framför allt genom handrörelser. Jag tror att han blev frustrerad när han försökte berätta för dem vad som hände, säger grannen Julio Rayos till lokaltidningen The Oklahoman.

Polischefen Bo Mathews säger att Magdiel Sanchez inte befann sig i bilen med sin pappa när smitningsolyckan som föranledde polisutryckningen inträffade. Enligt Mathews hade pappan kört på något – dock inte en människa – och sedan lämnat platsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott