Orkanen Maria växer i styrka

Av: Karin Ahlborg, Maja K Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

40 personer dog och tiotusentals flydde sina hem när orkanen Irma drog in över Karibien och USA för drygt en vecka sedan.

Lugnet efter stormen blir kortvarigt när tre stormar nu samlar kraft över Atlanten.

Den tropiska stormen Maria har nu ökat i intensitet till orkanstyrka 3, rapporterar CNN.

1 av 10 | Foto: Sean Rayford / GETTY IMAGES
Bilderna visar förödelsen i Florida efter stormen Irma. Jacksonville, Florida

För bara en vecka sedan slog orkanen Irma till mot Karibien och USA. Orkanen tvingade tiotusentals att fly och byggnader har demolerats.

Tre nya stormar samlar nu kraft över Atlanten. En av dem, den tropiska stormen Maria nådde orkanstyrka på måndagen och uppgraderades till kategori 3 senare under dagen..

Orkanen förväntas att ta samma väg som Irma, däribland ön Barbuda som är helt ödelagd efter orkanen Irmas framfart.

Kraftigt regn och hårda vindar

”Maria kan också påverka de brittiska och Amerikanska Jungfruöarna och Puerto Rico i mitten av veckan.” skriver National Hurricane Center, NHC.

NHC varnar för att orkanen kommer innebära kraftigt regn som kommer att leda till översvämningar och jordskred vilket också försenar och försämrar förutsättningarna för att återuppbygga efter Irmas förstörelse.

Tropiska stormarna Lee och Jose

Strax efter orkanen Maria kommer den tropiska stormen Lee. Stormen ligger nu öster om Maria och rör sig sakta mot väst, men enligt NHC så kommer Lee inte att utvecklas till orkanstyrka.

Den tredje stormen över Atlanten är Jose som befinner sig ungefär 80 mil från North Carolinas kust och rör sig norrut. Enligt NHC så tror man inte Jose kommer ta sig in över några städer men att den kommer utvecklas till orkan och därmed kan skapa höga vågor och undervattensströmmar.

Publicerad:

LÄS VIDARE