NKS, Nya Karolinska Solna

Kostnaden för ett dörrbyte på Nya Karolinska: 1,2 miljoner

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Nästan 100 000 kronor för att byta en hylla, över 140 000 för att sätta in en ny vattenkran – och mer än en miljon för att byta en dörr.

Kostnaderna är svindlande för att göra ändringar och tillägg på supersjukhuset Nya Karolinska i Solna, rapporterar Svenska Dagbladet.

61,4 miljarder kronor.

Så hög kommer notan att bli för att bygget, utrustningen och underhållet av Nya Karolinska i Solna fram till 2040. Den enorma summan gör jättesjukhuset till världens dyraste, enligt Svenska Dagbladet.

Men den slutgiltiga räkningen för skattebetalarna kan bli ännu saftigare än så. Bolagen Swedish Hospital Partners och Coor Service Management har i praktiken fått ensamrätt på att göra ändringar på sjukhuset. SvD har tagit del av dokument som visar hur mycket olika åtgärder kommer att kosta. Summorna är svindlande. Att bygga om en nödutgång till en vanlig dörr går loss på totalt omkring 1,2 miljoner kronor.

– Det är hårt reglerat i avtalet om hur olika frågor ska lösas och det följer vi. Men generellt i branschen är det dyrt att göra förändringar i efterhand, men kostnaderna är inte orimliga, säger Marit Brusdal Penna, landstingets direktör för strategiska fastigheter och investeringar, till tidningen.

Se fler exempel på de skenande kostnaderna här nedanför.

Publisert:

LÄS VIDARE

Barnmorskan Li säger upp sig – efter uppmärksammade Facebookinlägg

ÄMNEN I ARTIKELN

NKS, Nya Karolinska Solna

Vård & omsorg