AKB i Aktuellt: ”Visste att de skulle säga nej”

avSusanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

I SVT:s Aktuellt erkänner Anna Kinberg Batra att hon visste att torsdagens utspel skulle nobbas av de övriga partierna i det borgerliga blocket.

– Jag vet att vi inte är överens om det här, och då vill jag tala om vad vi moderater tycker, säger partiledaren till Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra (M).

Under torsdagen öppnade moderatledaren för att lägga fram en gemensam Allians-budget redan i höst. Med stöd i riksdagen från Sverigedemokraterna skulle Alliansen kunna ta regeringsmakten redan ett år innan valet 2018.

Men förslaget möttes inte av jubel från de andra Allianspartierna.

”Jag tror inte på att kasta in Sverige i en politisk cirkus i den mycket oroliga omvärld med Trump, Brexit och ett mer aggressivt Ryssland”, kommenterade centerledaren Annie Lööf.

Den beskrivningen håller inte Anna Kinberg Batra med om.

– Jag kastar inte in Sverige i en kris. Vi vill driva genom våra förslag i riksdagen. Det är uppgiften från väljarna. Det är normalt beteende, säger moderaternas partiledare i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen.

– Det är en orolig tid och det tror jag att det kommer vara även efter valet, säger Anna Kinberg Batra i programmet.

Till Aftonbladet säger Anna Kinberg Batra att hon är medveten om att Allianspartierna inte delar åsikt om en eventuell borgerlig budgetproposition i höst.

– Det här är mina närmaste kollegor. Vi leder fyra olika partier, som inte är överens än. Men det vill jag att vi ska bli, säger hon.

Statsminister Stefan Löfvens (S) diss mot utspelet löd ”ett moderat ledarskap som totalt tappat sin kompass”.

I TV4:s Nyheterna klockan 22 svarade Anna Kinberg Batra med en känga.

– Den som har fel på sin kompass är Stefan Löfven. Han tillåter att Sverige går åt fel håll, bryter inte utanförskapet han löser inte krisen i polisen, säger Anna Kinberg Batra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM