Frankrike kan införa böter för catcalling

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-10-19

Runt om i världen berättar kvinnor på sociala medier om sexuella övergrepp och trakasserier de utsatts för. I Frankrike kan kampanjen leda till en ny lag, skriver The New York Times.

Män som antastar kvinnor i offentliga miljöer ska kunna bötfällas på plats.

De senaste dagarna har kvinnor runt om i världen anslutit sig till #metoo-kampanjen för att berätta om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier.

I Frankrike har kvinnor istället använt sig av hashtagen #BalanceTonPorc, avslöja ditt svin, för att lyfta sina berättelser. Och där kan kampanjen komma att leda till förändringar i lagen.

Den franska regeringen håller på att diskutera fram en lag som innebär att män ska kunna bötfällas på plats om de antastar kvinnor i offentliga miljöer – till exempel om de utsätter kvinnor för catcalling, det vill säga visslar efter dem.

”Då blir män för närgångna”

Frankrikes kvinnominister Marlene Schiappa räknar med att lägga fram ett lagförslag nästa år. Hur stora böterna ska bli eller hur man ska definiera ofredande ska diskuteras fram av en partiöverskridande grupp parlamentariker. Detta med hjälp av jurister men även via input från medborgare.

Dessutom vill man bredda definitionen av sexuella övergrepp som involverar minderåriga samt sätta en ny ålder för byxmyndighet.

I en intervju med radiostationen RTL ger hon exempel på när män blir för närgångna, skriver BBC: Följa efter en kvinna i flera kvarter eller ber om hennes telefonnummer 17 gånger.

– Vi bär alla på historier om trakasserier och ofredande, säger hon i intervjun.

Följ ämnen i artikeln