Efter kuppen i Zimbabwe: Var är ”Gucci Grace”?

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Diktatorn Robert Mugabe, 93, sägs vara gripen i Zimbabwe.

Men hans hustru, Grace, 52, som var tänkt att ta över makten efter honom sägs ha lämnat landet.

Nu undrar alla: Var är ”Gucci Grace”?

1 av 6 | Foto: AARON UFUMELI / EPA
President Robert Mugabe med frun Grace i augusti i år.

Hustrun till den 93 år gamle presidenten Robert Mugabe är 40 år yngre och något av en skandalmakerska.

Öknamnet ”Gucci Grace” har hon fått efter sina shoppingresor i andra länder där hon köpt dyra kläder och väskor.

Hon har också ett stort intresse för makt, och ska vara anledningen till att maken sparkade vicepresidenten Emmerson ”Krokodilen” Mnangagwa tidigare i november. Planen var nämligen att Grace Mugabe skulle få vicepresident-posten för att sedan kunna ta över när den åldrande presidenten lämnar makten.

Partiet fick nog

Det tros ha varit just den händelsen, att Mnangagwa fick sparken, som föranlett militären att ta makten och sätta Robert Mugabe i husarrest under onsdagen. Mnangagwa har ett stort förtroende inom militärkretsar.

Den före detta amerikanska FN-ambassadören Samantha Power tror att Mugabes parti Zanu-PF fick nog när Grace Mugabe kom allt närmare makten.

– När det blivit tydligt att hon menar allvar med att söka makten och ta presidentskapet har det nog fått dem att gripa in, säger Power till BBC.

Till en början gjorde flera medier gällande att Grace Mugabe hade gripits tillsammans med maken. Men senare kom uppgifter om att hon under gårdagen tilläts lämna landet och fly till Namibia.

”En obetydlig spelare”

Sky News rapporterade att Grace Mugabe hade fått militärens tillåtelse att lämna landet under natten mot tisdagen, när det samtidigt hördes explosionsljud vid Mugaberesidenset i Harare.

Nick Mangwana, talesperson för Zanu-PF i Storbritannien, sa till BBC att Grace Mugabe nu är ”en obetydlig spelare” inom det politiska landskapet.

– Hon tog en högre position än hon borde, var hans slutsats.

Enligt Mangwana kan det nu bli aktuellt att hålla en partikongress utan någon inblandning från paret Mugabe.

En sak konstaterar dock flera medier. Det är osannolikt att Grace Mugabe har flytt till Sydafrika, som hon annars föredrar att resa till, eftersom hon där kan riskera att frågan om åtal efter att hon misstänks ha misshandlat en modell vid sin senaste vistelse kan väckas till liv igen.

Presidenthustrun fick diplomatisk immunitet efter händelsen för att kunna flyga hem till Zimbabwe, trots rejäla protester mot det hela.

Publicerad:

LÄS VIDARE