Läkare dömd för att ha ofredat patienter sexuellt

Foto: COLOURBOX
Arkivbild.

avStaffan Dickson

NYHETER

En manlig läkare döms för att under flera år ha ofredat kvinnliga patienter sexuellt.

Flera av de målsägande kvinnorna säger att mannen visat intresse för deras fötter.

– Sista gången lade han min nakna fot på sitt könsorgan, tryckte ihop sina knän och rös till, säger en av kvinnorna till Aftonbladet.

Läkaren dömdes på fredagen till villkorlig dom och dagsböter på nästan 17 000 kronor. De sex målsägande kvinnorna ska även få drygt 9 000 kronor var i skadestånd från mannen, skriver Metro.

Mannen har arbetat inom psykiatrin i Stockholmsområdet. Rätten konstaterar att patienterna varit i beroendeställning och att de också mått dåligt, vilket gjort dem mer sårbara.

Personliga saker

Aftonbladet har talat med en av målsägarna. Precis som flera av de andra kvinnorna uppger hon att läkaren varit särskilt upptagen av hennes fötter.

– Han skrev ut mediciner och sa att han ville kolla så att fötterna inte svullnade upp av dem. Varje gång jag gick till honom masserade han fötterna mer och mer och började även berätta om personliga saker, säger kvinnan.

Ofredandena ska ha pågått från slutet av 2013 och fram till sommaren 2016.

– Förra sommaren hade det gått för långt. Sista gången lade han min nakna fot på sitt könsorgan, tryckte ihop sina knän och rös till, säger kvinnan.

Fick sparken

Läkaren har hela tiden nekat till anklagelserna och sagt att de sex kvinnorna kan ha pratat ihop sig, skriver Metro. Något som tingsrätten dock finner osannolikt.

– Vi känner inte varandra utan är sex oberoende tjejer som han gjort liknande saker med. Han har masserat oss och hållit på med våra fötter. Till en av tjejerna har han sagt att hon behöver mer sex i sitt liv. Han har gjort väldigt många saker man inte ska göra som läkare.

Mannen har fått sparken från sitt jobb. Det är fortfarande oklart om han får ha kvar sin läkarlegitimation.

Så många sexualbrott polisanmäls 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM