Paddock förlorade stora summor pengar kort före massakern

avGustaf Tronarp

NYHETER

Han avfyrade över tusen skott mot en folkmassa på en utomhusfestival i Las Vegas – och 58 människor dog.

Polisen utreder nu om det var Stephen Paddocks havererade spelande som fick honom att genomföra massmordet i Las Vegas.

– I sitt eget huvud var han en stor spelare, men han var på väg i fel riktning, säger polischefen Joe Lombardo till tv-kanalen Klas.

Från ett rum på 32:a våningen på hotellet Mandalay Bay avlossade 64-årige Stephen Paddock i genomsnitt nio skott i sekunden mot besökarna på countryfestivalen Route 91 Harvest.

Innan Paddock tog sitt eget liv hann han döda 58 människor. Över 500 personer skadade.

Trots att det har gått en månad är det fortfarande oklart vad som fick Paddock att genomföra massakern. Det säger polischefen Joe Lombardo i en lång intervju med den lokala tv-kanalen Klas.

– Rättsläkare undersöker hans hjärna, och jag hoppas verkligen att de hittar något som hjälper oss att förstå varför han gjorde det han gjorde. Men det kan bli så att vi aldrig får reda på motivet, säger han.

Spelade bort stora summor

Stephen Paddock var en frekvent besökare på Las Vegas casinon. Veckorna före dådet ska han ha spelat för omkring 10 000 dollar om dagen. Joe Lombardo uppger att massmördaren såg sig själv som en mycket framgångsrik spelare. I flera år ska Paddock dock ha förlorat stora summor pengar. Polisen utreder nu om hans ekonomiska problem kan ha fått honom att genomföra skjutningen.

– I sitt eget huvud var han en stor spelare, men kontoutdragen visar att han var på väg i fel riktning, säger Joe Lombardo.

– Det måste ha funnit någon utlösande faktor. Han började köpa stora mängder vapen under en kort period. Något måste ha fått honom att göra det. Vi arbetar fortfarande med att ta reda på vad det var.

Något som ytterligare bidrog till Stephen Paddocks ekonomiska problem var ett antal mindre lyckade fastighetsaffärer.

”Var diaboliskt”

I Paddocks hotellrum hittade polisen ett stort antal vapen. Utredningen har visat att han modifierade minst två av dem för att kunna skjuta snabbare.

I intervjun med Klas förnekar Joe Lombardo dock att 64-åringen skulle ha varit särskilt vapenkunnig.

– Det han gjorde var diaboliskt. Han hade lagt ner mycket tid på att tänka ut hur han skulle gå tillväga, och hur han skulle dölja sina planer för andra.

– Vem som helst kan gå in i en vapenaffär och säga: ”Ge mig det häftigaste vapnet du har”. Han öppnade eld mot ett publikhav bestående av tusentals personer som befann sig i ett område som var omringat av stängsel. Det han gjorde var inte svårt.

Polischefen fortsätter:

– Det var också sannolikt så att avståndet mellan skytten och hans offer gjorde det enklare för honom. Han behövde inte se någon i ögonen. Han såg inte skadan han orsakade.

1 av 5 | Foto: AP
Massmördaren Stephen Paddock, 64.
5 dödligaste masskjutningarna i USA 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM