Trump läxas upp om klimatförändringar i ny regeringsrapport

Klimatförändringar orsakas av människans handlingar, särskilt utsläpp av växthusgaser.

Påståendet är kanske inte är så överraskande – däremot avsändaren.

Forskarteamet som dragit slutsatsen jobbar på uppdrag av USA:s regering.

”Det finns ingen annan, trovärdig förklaring”, skriver vetenskapsmännen i rapporten. Det rapporterar CNN.

Personer i forskarteamet ska enligt CNN ha varit oroliga för att representanter ur Trumps administration skulle lägga sig i publiceringen av rapporten. Redan i utkastet som kom tidigare i år var slutsatsen tydlig: forskarna har inte kunnat dra någon annan slutsats än att människan är den största och mest avgörande orsaken till klimatförändringen de senaste hundra åren.

Med mellan 95 och 100 procents säkerhet slår rapporten fast att ”orsaken är människors handlingar, särskilt utsläpp av växthusgaser”.

”Hur mycket klimatförändringar som inträffar de närmsta decennierna kommer stå i direkt relation till hur mycket växthusgaser, speciellt koldioxid, som släpps ut globalt”, skriver de 50-tal experter som medverkar i rapporten.

Studien har utförts på uppdrag av USA:s federala regering och släpptes på fredagen, amerikansk tid. Forskarteamet består bland annat av specialister från vädermyndigheten NOAA och miljöskyddsmyndigheten EPA.

President Donald Trump och hans ministrar har vid flera tillfällen varit öppet kritiska mot liknande forskning.

På Twitter har Trump kallat global uppvärmning för en kinesisk bluff för att snedvrida konkurrensen för amerikansk industri.

Gick ur Parisavtalet

Trump har bland annat nominerat klimatskeptiker till tunga poster i amerikanska Naturskyddsverket.

Vid flera tillfällen har han monterat ner sina föregångares åtgärder för att skydda miljö och förebygga klimatförändringar, skriver CNN.

I juni i år bestämde sig USA att lämna Parisavtalet, under Trumps ledning. Klimatavtalet förhandlades fram 2015 och skrevs då under av 195 länder.

Trump har även stoppat USA:s utbetalningar till den gröna klimatfonden som ska ge utvecklingsländer möjlighet att göra klimatanpassningar.

Sverige: ”Klart orosmoment”

Mellan 6 och 17 november ska världens länder mötas i Bonn i Tyskland för att förhandla om Parisavtalet. Förhoppningen är att hindra att jordens temperatur från att öka fler än två grader – helst vill man stanna höjningen redan vid 1,5 grader.

USA kommer att närvara på mötet, men vilken hållning nationen nu kommer ha i förhandlingarna är svårt att förutspå. Det säger Sveriges och EU:s chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz.

– Det är givetvis ett klart orosmoment, säger Johanna Lissinger Peitz till TT.

USA:s hållning oroar inför klimatmöte

LÄS OCKSÅ: Situationen akut: Så dör regnskogen

Publisert:

LÄS VIDARE