Storvarnar för ishalka – i hela landet

avChristoffer Nilsson

NYHETER

I stort sett hela landet är varnat:

Fredagshalkan är ett faktum.

– På vägsidan är det en konstant isgata i nästan hela landet, säger Bengt Olsson vid Trafikverkets pressjour.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORT OM LÄGET I TRAFIKEN

Trafikverket spår en besvärlig fredag.

Halkan tar över vägarna.

– På järnvägssidan ser det väldigt bra ut under morgonen. Men om vi tittar på vägsidan är det en konstant isgata i nästan hela landet, säger Bengt Olsson vid Trafikverkets pressjour.

SMHI har utfärdat varningar för plötslig ishalka i län från norr till söder. Man varnar även för snöfall i de nordliga delarna av landet.

Varnar för luriga platser

Enligt Trafikverket finns det inget specifikt område i landet som är värre drabbat än något annat när det handlar om halkan.

– Det handlar snarare om platser längs vägarna som är extra luriga: i närheten av vattendrag, sänkor och platser med skugga, till exempel under broar, säger Olsson.

Halkbekämpningen var under morgonen pågående men man räknar med att det tar tid innan situationen är helt under kontroll.

Under morgonen har polisen informerat om flera olyckor. På länsväg 773 i Vetlanda ska en bil ha voltat ut på en åker. Mannen som fördes till sjukhus ska ha klarat sig utan allvarliga skador.

Enligt polisen var det halt vid olycksplatsen.

– Det är isbeläggning mer eller mindre över hela landet och på de flesta vägar innan saltet har hunnit arbeta sig igenom. Det kommer ta tid innan saltet har fått ordentligt fäste, säger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Allvarlig bussolycka

Även om det varit kallt och halt redan under natten kan det bli ännu värre när temperaturerna kryper upp mot nollan.

– Om det är minus fem grader fäster dubbar lite grann. Men kommer du upp kring noll igen blir det blankis vilket är värre ur halksynvinkel, säger Bengt Olsson.

Sent i går kväll inträffade en allvarlig olycka på E4 norr om Umeå. Flera fordon – bland annat två bussar – var inblandade i olyckan. En av bussarna välte och flera personer skadades, varav två allvarligt.

– Det var otroligt halt på olycksplatsen, sa räddningstjänstens insatsledare Yngve Isacson då.

Så många trafikolyckor sker årligen 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI