Mugabe i första framträdandet efter kuppen

avTT

NYHETER

Zimbabwes president Robert Mugabe har oväntat dykt upp under en examinationsceremoni för universitetsstudenter. Det är första gången han syns i offentligheten sedan militären tog kontrollen i landet.

1 av 12 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Presidenten, klädd i en gul och blå klädedräkt, höll ett tal inför jublande studenter, rapporterar Reuters. Han tycks dock inte ha kommenterat den politiska situationen i landet.

Enligt militären fortsätter samtalen med presidenten för att försöka förmå honom att avgå. Samtidigt är regerande Zanu-PF redo att väcka åtal mot Mugabe om han inte lämnar ifrån sig makten, enligt en högt uppsatt källa i partiet.

– Det finns ingen återvändo, säger källan till Reuters, och uppger att Zanu-PF kommer att sammanträda i dag för att ta fram en motion om att avskeda Mugabe.

Möjlig riksrätt

Om Mugabe vägrar avgå planerar partiet att väcka riksrättsåtal i nästa vecka, enligt källan.

– Om han är motsträvig kommer vi att ordna så att han sparkas på söndag. När det är gjort, blir det riksrätt på tisdag.

Enligt Zimbabwes militär – som tog kontrollen i landet genom en oblodig manöver i onsdags – fortsätter man samtala med Mugabe för att uppnå hans avgång.

– Han vägrar avgå. Jag tror att han försöker köpa sig tid, säger en anonym källa nära militärledningen enligt AFP.

"Framsteg"

Militären uppger även i ett uttalande att "betydande framsteg" har gjorts under insatserna för att gripa "kriminella" i kretsen kring Mugabe – den föregivna anledningen till militärens insats.

Vidare kommer nya uppgifter om att den före detta vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som står militären nära, nu har återvänt till Zimbabwe. Han lämnade landet efter att han i förra veckan sparkades – en åtgärd som tolkats som ett försök från Mugabe att förbereda för att hans fru ärver makten.

Mnangagwa har pekats ut som en av de drivande bakom försöken att få till ett nytt styre i landet och lyfts fram som en möjlig efterträdare till Mugabe.

Så har Mugabe hållit sig kvar vid makten 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM