Nästan tusen nya studentboenden till Malmö

640 studentbostäder ska byggas i Västra Hamnen.
640 studentbostäder ska byggas i Västra Hamnen.

Nybyggt, på bästa läge mitt i stan och inflyttningsklart om 3–4 år.

Efterlängtat, säger ansvariga vid universitetet.

– Det är klart att det är välbehövligt, säger Per Hillbur, prorektor vid Malmö universitet.

Under torsdagen meddelade Skandia Fastigheter att bostadsbolaget Basecamp kommer bygga 640 studentbostäder i stadsdelen Masthusen i Västra Hamnen. Beskedet kom dagen efter att Peab offentliggjort att de på uppdrag från Trianon kommer bygga 256 mindre lägenheter, riktade mot unga personer, i centrala Malmö.

Inflyttning beräknas stå färdigt 2022 respektive 2023 - och Malmö får då en ordentlig ökning av de cirka 2 200 studentbostäder som i dag finns i kommunen.

– Min spontana reaktion är att vi vet att vi har stor brist på studentbostäder av lite olika slag i lite olika boendeformer. Men jag tolkar nyheten som kom i dag på Masthusen att det är små lägenheter som i och för sig kommer ha sociala ytor. Det är vi såklart intresserade att lära oss mer om, säger Per Hillbur, prorektor på Malmö universitet.

Inväntar hyrorna

Efterfrågan på studentbostäder är i dag stor i Malmö, då studenter på både stadens egna universitet och på Lunds universitet väljer att bosätta sig i staden under studietiden.

Trots att hundratals nya studentbostäder kommer byggas väntar Per Hillbur med jublet tills dess att bygget står färdigt.

– Det som är väsentligt i det här sammanhanget och som varit dåligt innan är att när det byggts fina studentlägenheter i centrala Malmö så har de i slutändan varit för dyra studenter. Då har man ju skjutit över målet.

Även många bostadsbolags inställning att bygga mindre studentlägenheter ifrågasätts av prorektorn, som menar att man måste vara mer flexibla och bygga studentboenden i varierande storlek.

I centrala Malmö ska över 250 lägenheter byggas. I mångt och mycket är de riktade mot unga.
I centrala Malmö ska över 250 lägenheter byggas. I mångt och mycket är de riktade mot unga.

Kan inte garantera - efter sex månader

– Det är viktigt att säga studenter inte ser ut på ett sätt. Det här är ett positivt sätt att erbjuda fler internationella studenter, som ofta kommer själva, en första bostad. Många av våra studenter delar däremot gärna lägenhet eller har egen familj och behöver då en annan typ av boende.

Trots en del reservationer är Per Hillbur tydlig med att fler studentbostäder är någonting som de bägge universiteten behöver och som man ser positivt på.

– Vi ser ju att vi inte når upp i nivån som vi måste ha för att kunna garantera en student en lägenhet inom sex månader ens. Då ska man egentligen kunna garantera det efter en månad, så det är klart att det är välbehövligt med lägenheter. Det är ingen tvekan om det.

Måste erbjuda 300 studenter boende

Skolledningen är medvetna om att studenter tvingats avstå att utbilda sig i Malmö på grund av den svåra boendesituationen.

– När det gäller internationella studenter eller utbytesstudenter måste vi ordna en bostad. De kanske betalar för sin utbildning och vi måste kunna garantera en bostad. Det motsvarar 300 studenter som vi måste garantera ett boende vid terminsstart - och i dag har vi 140 såna egna boenden.

– Det säger någonting om det bara är de som måste ha boende från dag ett, men sen har vi ju även de svenska studenterna.

Publisert:

LÄS VIDARE