Denver i USA röstar om hallucinogena svampar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
På bilden syns hallucinogena svampar som odlas i Nederländerna. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
På bilden syns hallucinogena svampar som odlas i Nederländerna. Arkivbild.

Denver i USA röstar om hallucinogena svampar ska avkriminaliseras eller inte.

Förespråkare för naturdrogen hänvisar till studier som pekar på att svamparna kan hjälpa cancerpatienter att må bättre psykiskt.

Invånarna i Denver har fram till klockan 19 på tisdagskvällen, lokal tid, att lägga sin röst, rapporterar The New York Times.

Närmare bestämt handlar omröstningen om huruvida innehav, bruk eller odling av svamparna för personer äldre än 21 ska omvandlas till det lägst prioriterade brottet, vilket i praktiken innebär en avkriminalisering.

De som förespråkar en avkriminalisering hänvisar till att vetenskapliga studier har pekat på att det aktiva ämnet psilocybin kan vara effektivt i behandling av depression och ångest bland cancerpatienter.

Kontrollerade miljöer

Kevin Matthews som leder kampanjen för att avkriminalisera svamparna säger till tidningen att bruket av psilocybin har hjälpt honom att bli kvitt en djup depression.

– Eftersom psilocybin har en sådan enastående medicinsk potential, finns det inget skäl till att personer ska kriminaliseras för att använda någonting som växer naturligt, säger Matthews.

The New York Times skriver dock att en syntetisk variant av psilocybin används i studierna, och att de dessutom genomförs i en kontrollerad miljö, till skillnad från personer som odlar svamparna på egen hand och intar dem i sitt hem.

Inte beroendeframkallande

Matthev Johnson, lektor i psykiatri och beteendevetenskap vid Johns Hopkins-universitet säger att psilocybin inte är beroendeframkallande, och att det inte finns något känt fall av en person som dött i en överdos, men att det trots allt finns risker med att använda drogen.

– Personer kan ta en dos som är psykiskt utmanande, säger Johnson.

– De får panik och går rakt ut i trafiken och dör. Det är ovanligt, men om det är din son eller dotter som råkar ut för en dödlig olycka, hur ovanligt det än är, blir det plötsligt väldigt påtagligt, säger Johnson.

Distriktsåklagaren är emot

Denvers distriktsåklagare Beth McCann motsätter sig en avkriminalisering, enligt hennes talesperson.

– Vi befinner oss fortfarande i ett tidigare skede av legalisering av cannabis, och vi lär oss fortfarande hur substansen påverkar vår stad, säger talespersonen.

Publicerad:

LÄS VIDARE