Dödshjälp

Misstänkt medhjälp till dråp efter dödshjälp

Av: 

TT

NYHETER

En förundersökning om medhjälp till dråp är inledd sedan läkaren Staffan Bergström sett till att en svårt sjuk man fått tillgång till en dödlig dos medicin.

– Det är en preliminär bedömning baserad på den praxis som finns, säger åklagare Urszula Grabowska.

I tisdags drack den svårt ALS-sjuk mannen en dödlig dos sömnmedel som han fått av Staffan Bergström, läkare och professor emeritus i internationell hälsa. En kort stund senare var mannen död och efter att hans familj tagit farväl kontaktades polis och ambulans.

Nu utreds händelsen som medhjälp till dråp, en rubricering som sattes av jouråklagaren.

– I de här ärendena brukar det vara den rubriceringen som det eventuellt kan bli frågan om, säger kammaråklagare Urszula Grabowska.

Enligt henne är det praxis att utreda fall med dödshjälp som just medhjälp till dråp. Hon tar som exempel det väl uppmärksammade fallet där en man injicerade en dödlig dos morfin i sin svårt sjuka fru efter hennes önskan. Mannen dömdes förra året till ett och ett halvt års fängelse för dråp.

Måste utredas

Staffan Bergström säger att han endast försåg mannen med läkemedlet och att mannen drack det på egen hand – vilket är en viktig juridisk skillnad. Och det här fallet har enligt Grabowska andra förutsättningar än målet från 2019.

– Naturligtvis är alla mål specifika. Och det som har hänt i det här ärendet kommer vara avgörande för hur man ska se på det.

Hon tillägger också att det är många uppgifter som cirkulerar och att det nu måste utredas vad som verkligen har hänt.

– Som det ser ut just nu så kommer de uppgifter jag har från medierna och det kan jag inte basera något som helst beslut eller direktiv på, säger hon.

"Inte alls förvånad"

Staffan Bergström reagerade med lugn när han fick reda på att händelsen i tisdags klassas som misstänkt medhjälp till dråp.

– Jag var inte alls förvånad. Jag gick ju till polisen själv med alla handlingar, journalutdrag och intyg från patienten och allt, allt, allt. Jag hade planerat detta i detalj så jag väntar på ett åtal så jag får klarhet i detta, säger han till TT.

En person är misstänkt i ärendet, men ingen är än så länge delgiven misstanke om brott.

– Vi kommer att kontakta polisen i dag (torsdag) och ha en diskussion om hur vi ska gå vidare, säger Grabowska.

Rättad: I en tidigare version fanns, på ett ställe, en felaktig rubricering av brottet.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dödshjälp – komplicerad och mångbottnad fråga

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödshjälp

ALS (amyotrofisk lateralskleros)

Brott