Misstänkta i Kiruna-mordet ”försvarade sig”

Uppgifter: Misstänkt svartsjukemotiv utreds

Uppdaterad 2020-12-11 | Publicerad 2020-07-17

Pappan och hans två tonårssöner häktas för knivmordet på en 21-årig man i Kiruna.

De nekar till brott men hävdar nödvärn.

Polisen utreder ett misstänkt svartsjukemotiv, enligt uppgift till Aftonbladet.

Samtliga tre häktades på fredagseftermiddagen misstänkt för bussmordet i Kiruna.

– Det är en pappa och två söner under 18 år, säger kammaråklagare Lindha Strömberg.

Dådet inträffade vid hållplatsen Rymdhuset på onsdagskvällen. En 21-årig man ska ha sprungit in i en buss för att ta skydd i samband med ett bråk där han blev jagad, enligt vittnesuppgifter.

21-åringen ska då ombord på bussen blivit knivskuren till döds. Attacken inträffade intill chauffören, uppger Aftonbladets källor.

Teorin: Svartsjukedrama

Enligt uppgifter till Aftonbladet är polisens arbetsteori att det kan ligga ett svartsjukedrama bakom knivmordet, något som utredarna nu kollar närmare på.

Åklagaren vill inte kommentera motivbilden.

– De är bekanta med varandra och det har funnits någon konflikt, närmare om motivet har vi inte utrett ännu, säger Lindha Strömberg.

Den 47-årige mordmisstänkte pappans försvarare uppger för Aftonbladet att hennes klient medger omständigheterna men menar att han agerat i självförsvar.

– Han förnekar brott. Han vidgår att han varit på platsen men att det handlat om nödvärn och att han behövt försvara sig, säger Frida Larsson, pappans advokat.

”Hade en hotbild mot sig”

En av tonårssönerna erkänner också att han utdelat knivvåld, men har samma inställning som sin pappa.

– Det handlar om en nödvärnssituation där han skyddat sig mot den nu avlidne. Det fanns en tidigare hotbild från den avlidne mot min klient och hans familj. Vid det här tillfället blev det en akut situation där han var tvungen att försvara sig, säger advokat Jonas Westerlund.

En man mördades på en buss i Kiruna.

Den äldre sonens advokat Vera Gärdemalm säger:

– Han förnekar mord men erkänner misshandel genom att han slagit målsägande med handen. Han har inte använt något tillhygge.

Åklagaren vill inte kommentera utredningen närmare.