Sålde narkotika för över 100 miljoner – 14 dömda

Efter åtta månaders rättegång föll i dag domen i ett av Sveriges största narkotikamål någonsin.

Göteborgs tingsrätt dömer 14 åtalade till långa fängelsestraff för synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

När polisen och tullen slog till mot de åtalade 2018 ströps gatutillgången på kokain och heroin i Stockholm och Göteborg kraftigt i flera månader, uppger Sveriges Radios Eko-redaktion. Förundersökningen omfattar 14 000 sidor och är de största narkotikaärenden som Tullverket utrett.

Enligt åtalet hanterade ligan 132 kilo heroin och kokain i form av så kallade sväljarkapslar till ett gatuvärde av 112 miljoner kronor. Ligan förpackade narkotikan i Holland, och smugglade sedan kokainet och heroinet i bil till Sverige.

– Åtalet avser en väldigt liten del av en mycket välorganiserad och omfattande verksamhet som smugglat tusentals kilo heroin och kokain till Europa under flera år, har kammaråklagare Anna Svedin tidigare sagt till TT.

Tullverket har under utredningen gjort en rad beslag av narkotika, som varit paketerad i olika former av kapslar.
Tullverket har under utredningen gjort en rad beslag av narkotika, som varit paketerad i olika former av kapslar.

Flera personer i utredningen kopplades enligt åtalet till det nigerianska maffianätverket Black Axe. Sex av de åtalade är nigerianska medborgare, övriga är gambianer, holländare, litauer och svenskar.

– I materialet finns det delar som pekar på tillhörighet i Black Axe för vissa av de här personerna. Men det förnekas av de personerna, eftersom man inte får säga att man tillhör den organisationen, har Anna Svedin tidigare sagt till Aftonbladet.

Göteborgs tingsrätt tillbakavisar i domen åklagarens uppgifter om Black Axe:

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hannell, i ett pressmeddelande.

En av de 15 åtalade frias helt av tingsrätten. Övriga döms till fängelse i mellan 3,5 och 9,5 år. Samtliga utländska medborgare ska utvisas efter avtjänat straff.

En 40-årig nigeriansk huvudman bakom verksamheten döms mot sitt nekande till åtta års fängelse. Han har vid flera tillfällen och under lång tid tillverkat kapslar med heroin och kokain i Holland och sett till att att de smugglats till Sverige, enligt tingsrätten.

Publisert:

LÄS VIDARE